Veljković: Kraj raskola sa MPC zalog za SPC kako bi podržala sankcije Rusiji

Vesti 19. maj 202213:19 33 komentara
PATRIJARH PORFIRIJE, ARHIEPISKOP MAKEDONSKI STEFAN
Tanjug/Miloš Milivojević

Verski analitičar Vladimir Veljković izjavio je u emisji N1 Studio Live da je očigledno da će Srpska pravoslavna crkva podržati odluke državnog vrha, odnosno uvođenje sakncija Rusiji.

Osvrćući se na jučerašnji sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa patrijarhom Porfirijem arhijerejima SPC, Veljković je rekao da u Ustavu piše da su crkva i država odvojene, ali da je nepisano pravilo da je SPC najstarija nacionalna ustanova, i da predsednik odgvornost za buduće poteze želi da podeli sa njom.

POVEZANE VESTI:

„Očigledno sada vidimo da će Crkva podržati odluke državnog vrha, a glavna tema je uvođenje sankcija Rusiji, u tom kontekstu bi događanja oko Makedonije bila jedan ustupak SPC, a s druge strana bi ona najverovatnije trebalo da podrži javno ili prećutno nekakve buduće sankcije kada je u pitanju Rusija ili odmak državne politike od tih veza sa režimom Vladimira Putina“, kazao je Veljković.

Sagovornik N1 istakao je i da ako je do prevazilaženja raskola između Srpske i Makedonske pravoslavne crkve došlo pod uticajem politike, onda to može biti samo zapadna politika, jer Rusija i Ruska pravoslavna crkva trenutno nemaju snage da se bave pitanjima koja su van njihovog neposrednog okruženja.

„Mislim da je ovo rešavanje makedonskog slučaja upravo neka vrsta zaloga za SPC kako bi sada usledio ustupak sa njene strane da se po pitanju državne politike, koja sprema odmak od rusije, da se tu nešto mnogo ne meša“, zaključio je Veljković.

Podsetimo, u Hramu Svetog Save u Beogradu danas je održana liturgija koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiekiskop ohridski i makedonski Stefan. Srpska pravoslavna crkva je današnje bogosluženje nazvala liturgijom pomirenja.

Zajedničko bogosluženje označava prevazilaženje raskola, do kojeg je došlo pre pola veka, kada je MPC samovoljno izašla iz okrilja SPC, gde je imala status autonomije, želeći potpunu samostalnost – autokefalnost.

SPC kao ni druge pravoslavne crkve nisu to prihvatile, smatrajući da je postupak nekanonski.

Očekuje se nastavak dijaloga dve crkve, o kojem je javnost saznala tek protekle sedmice, jer je vođen u tajnosti.

Komentari (33)

Vidi sve komentare