Veljković: Odlazak Zorane Mihajlović tek će da se čuje

Vesti 29. okt 202210:54 34 komentara

Novinar Nova S Željko Veljković kaže da je bivša ministarka Zorana Mihajlović otišla uz dosta pompe, a smatra da će njen odlazak tek da se čuje. Osvrćući se, u prelistavanju štampe u Novom danu, na slučaj beba koje su primile fiziološki rastvor umesto vakcine, upitao je - otkud da uvozimo iz Bugarske BCG vakcine, kako se ispostavlja, kad ih je uvek pravio Torlak?

Veljković kaže da je bio na slavi SNS, o čemu je radio prilog, i naveo da na njoj nije bilo bivših ministarki Jadranke Joksimović i Zorane Mihajlović, a podsetio je i na to da je 2019. godine domaćin slave bio Nebojša Stefanović, a da ga već 2020. „nije bilo nigde“. Komentarišući da je bivšeg ministra Zlatibora Lončara poslednji put video na otvaranju nove zgrade Kliničkog centra, navodi da mu je utisak da je nestao bez glasa i traga, bez skandala. „Evo Zorana Mihajlović je otišla uz dosta pompe i čini mi se da će njen odlazak tek da se čuje, da je to namera“, dodao je.

Povezano:

Domaćin slave je bio Vladimir Đukanović, i ona je bila za nijansu tradicionalnija, kaže sagovornik N1, podsećajući da su ranije bili domaćini Vladimir Orlić, Marko Đurić, Nebojšu Stefanović… „I tradicionalno su pominjalo da samo što nismo izginuli svi, jer teška vremena dolaze“, dodao je.

Borislav Novaković, poslanik Narodne stranke, je izjavio za list Nova da je Brnabić na oproštajnoj turneji. „Da biste kritikovali ovu premijerku , ne treba da katikirate, dovoljno je da citirate šta govori. Ona ne zna da li je kolabirala ili kolaborirala“, dodao je.

Osvrćući se na to, Veljković kaže da je premijerka toliko toga pogrešnog rekla u ovom ekspozeu, „toliko toga je progrešnog u ovoj Vladi, toliko toga je pogrešno u toj percepciji šta je do sada urađeno i šta su naši uspesi“, da je obraćati pažnju na to da je kolaborirala – smešno, ali nije ozbiljno, za opoziciju.

Gost Novog dana ocenjuje da ova Vlada liči na sve dosadašnje, da smo i ranije imali i neke „zvezde“. „Setimo se Lazara Krstića, nekih koji su sada u opoziciji a bili su u Vučićevim vladama… Ima malo tu da se narod zabavi, da se o nekom priča – sada se priča o naslednici Zorane Mihajlović, da li se preziva Negre ili Đedović, da li radi za Rio Tinto ili ne. I da se bavimo stvarima koje nisu bitne“, navodi Veljković.

Ima onih koji kažu da nije važno ko je u vladi, jer odlučuje jedan čovek. Veljković na to kaže da je to tačno – da odlučuje jedan čovek, ali da je važno ko je u vladi, ako verujemo da su ovoj zemlji potrebne institucije. „Taj čovek, iako mnogi veruju, on baš i nije Bog, on ne može da postigne da se bavi svim stvarima. On se bavi onim stvarima koji su njemu važne iz nekog razloga, bilo da su one od državnog značaja ili lukrativne, on preuzima takve odluke. Ali ko donosi ove male odluke na dnevnom nivou? Pa ti članovi Vlade i nije nebitno“.

Osvrnuo se na komentare koji hvale novu ministarku Tanju Miščević, za koju kažu da će uraditi mnogo za evrointegracije Srbije. „Tanja Mišćević može da bude Bog u EU, ali ona ne može da uradi ništa ako ne uradimo ništa u ključnim poglavljima, a posebno ako je reč o vladavini prava. Nama kažu da ne mrdamo nigde zbog Kosova, što nije tačno, ne mrdamo nigde jer nemamo vladavinu prava“, dodao je.

„Rusija nam sve vreme nešto uzima, Evropa daje“

Predsednica EK Ursula fon der Lajen, koja je bila u poseti Zapadnom Balkanu, izjavila je da će Srbija dobiti 165 miliona evra direktne budžetske pomoći da se izbori sa energetskom krizom. Veljković naglašava da smo od EU dobili mnogo više, a da od Rusije „nismo dobijali ništa“, a dali NIS.

„Rusija nam sve vreme nešto uzima, Evropa nam daje, a narod kaže – Rusi su braća“, navodi. Kako je ocenio – nije narod lud, nego je „sluđen, i to politikom ove vlasti – koja sve vreme namiguje Rusiji, a smeška se Evropi“. „Naš interes nije da u ovom trenutku budemo dobri sa zemljom koja je izvršila agresiju na drugu zemlju, to nije naš nacionalni, ali ni civilizacijski interes“, naglašava Veljković.

Otkud uvozimo BCG vakcine iz Bugarske kad ih je pravio Torlak?

Komentarišući to što je u GAK Narodni front 600 beba primilo fiziološki rastvor umesto BCG vakcina, Veljković kaže da ne veruje u okrugle brojeve, da je baš 600 dece primilo rastvor i da je baš jedna osoba, medicinska sestra to uradila. Teško da će biti jedna osoba, koliko ruku ona ima i u koliko smena bode, upitao je. „Kako se to dogodilo – dogodilo tako što su oni koji su znali otišli, tako što sistema nema“, dodaje.

Upitao je i otkud uvozimo BCG vakcine iz Bugarske, što je ovim putem otkriveno, i zašto ih uvozimo kad smo ih uspešno pravili na Torlaku.

Ne očekuje da će Vlada na čijem je čelu premijerka „čija partnerka otvori bolnicu i pokupi sve najbolje anesteziologe i neke druge stručnjake iz državnih bolnica, da se bavi državnim zdravstvom“.

Ministarka je saopštila da je zbog ovog slučaja direktor GAK Narodni front ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.  Odgovornost mora da se reši na sudu, a ta odgovornost – ja podnesem ostavku, a vi mi ne date, to ne ide, kaže na to Veljković.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da su u GAK Narodni front juče prve bebe iz te grupe dobile neophodnu vakcinu, koja štiti od tuberkoloze.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare