Veran Matić: Od početka godine 73 predmeta u vezi s napadima na novinare

Vesti 20. dec 202312:34 0 komentara
N1 (arhiva)

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić izjavio je da je državno tužilaštvo, od početka godine do kraja novembra formiralo 73 predmeta u vezi sa napadima na novinare i ugrožavanje njihove bezbednosti, od kojih je rešeno njih 23.

Matić, izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) kazao je na konferenciji za novinare da je po tom izveštaju u devet predmeta doneta osuđujuća presuda.

Kazao je da su u šest predmeta odbačene krivične prijave, te da je u pet predmeta u toku postupak pred sudom po optužnom aktu tužioca.

Prema njegovim rečima, u dva predmeta je u toku sprovođenje dokaznih radnji, a u njih 37 je podnet zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja dok u šest predmeta, posle preduzimanja mera, počinilac nije indentifikovan.

On je naveo da je „prvostepena i konačna“ odluka doneta u 23 predmeta što je, kako je naveo, 31,5 odsto od ukupnog broja predmeta.

„To je pokazatelj trenda više osuđujućih presuda nego u prethodnom periodu kada je obično bilo negde oko 25 odsto sudskih rešenih slučajeva“, kazao je Matić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!