Veselinović: Kompanija Rio Tinto i dalje prisutna, nije rekla Srbiji – zbogom

Vesti 09. feb 202213:37 > 15:258 komentara

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je da kompanija Rio Tinto “nije rekla ni zbogom, ni doviđenja Srbiji”, već je prisutna, kao i sve štetne posledice vezane za tu firmu, “koje će se produbljavati”.

Vlast želi da zamaže oči običnim građanima pred izbore, rekao je Veselinović, navodeći da vlada nije predložila moratorijum daljih istraživanja litijuma na celoj teritoriji Srbije i uputila ga parlamentu na usvajanje.

On naveo da postoje 15 razloga koji dokazuju da je kompanija Rio Tinto još uvek aktivna u Srbiji, među kojima su nepostojanje moratorijuma na istraživanje litijuma na celoj teritoriji Srbije, činjenica da Vlada Srbije nije preimenovala sporno zemljište u poljoprivredno kao i da nije ukinuta dozvola za ispitivanje zemljišta kod Loznice.

„Vlada uredbe o ukidanju prostornog plana za Jadar može da promeni preko noći, čak i na telefonskoj sednici“, izjavio je Veselnović.

Prema njegovim rečima, vlada je učinila “klasičnu prevaru”, zbog čega postoji mogućnost da posle izbora aktivira projekat Rio Tinta.

„Vlada je pod pritiskom građana uradila nešto što faktički nema posledice za Rio Tinto, niti će značajno usporiti realizaciju projekta te kompanije“, naveo je Veselinović.

On je izjavio da je potrebno državi Srbiji vratiti vlasništvo nad rudama.

„Kopovi i rudnici nisu vlasništvo države, već investitora koji plaća rudnu rentu, ali postaje vlasnik rude. Smatramo da niko ne može da postane vlasnik rudnika, već samo može samo da koristi rudna bogatstva“, rekao je Veselinović.

Celu emisiju N1 Studio Live pogledajte u videu:

Komentari

Vaš komentar