Zelenović: Formiramo novu političku stranku sa tri kopredsednika

Vesti 11. jun 202210:36 > 12:02 19 komentara
Nebojša Zelenović
N1

Nebojša Zelenović iz koalicije "Moramo" izjavio je u Novom danu da će njeni predstavnici u beogradskoj skupštini imati veliki uticaj na njen rad, kao i da će se pravo stanje videti kada poslanici opozicije uđu u nju. On je za danas najavio formiranje nove političke stranke koja neće imati lidera, već tri kopredsednika.

„Mi imamo dogovor da u beogradskom parlamentu, naša grupacija, sastavljena od tri činilaca nastupa jedinstveno, i ima 13 odbornika. Kao takva grupacija ćemo imati dosta veliki uticaj na rad. Jako je važno da se vrati život u institucije i da se tamo vrate teme kojima opozicija priča na konferencijama za novinare. Očekujem da će se videti kada uđu unutra kako stvari izgledaju“, rekao je Zelenović.

Podseća da je na beogradskim izborima 70. 000 građana glasalo protiv dosadašnje vlasti, i da ona nema legitimitet.

Povezane vesti

„Ali, da vidiimo kako će to biti u praksi. Mogu da kažem da se koalicija „Moramo“ priprema kao da će izbori biti za šest meseci, ili kao da ćemo biti opozicija četiri godine“, rekao je Zelenović.

Najavio je da će koalicija „Moramo“ napraviti danas novu političku stranku koju će predvoditi pored njega o Biljana Stojković, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta.

„Zbog toga danas imamo u popodnevnim časovima zakazanu Osnivačku skupštinu naših organizacija koje će zajedno napraviti novu političku stranku. To rade zajedno Skupština slobodne Srbije, Ekološki ustanak i pripadajuće organizacije iz te grupe, kao i naravno stranka Zajedno za Srbiju. U pitanju je nova politička organizacija koja je potpuno atipična za naše uslove, što se tiče strukture i organizacije, jer smo uvažili različitosti raznih organizacija, aktivista i grupa“, napomenuo je on.

Precizirao je da buduća partija neće biti liderska, i da će imati tri kopredsednika u svom sastavu.

„Po ugledu na moderne zelene partije Evropske unije pravimo jednu organizaciju koja nije liderska, koja ima kopredsednike, kolektivni organ odlučivanja i u kojoj će se odluke donositi konsenzusom“, istakao je Zelenović.

On je ocenio da će se na sednici beogradskog parlamenta videti ko će kako glasati i ko je u prošlosti predstavljao opoziciju, a da to u stvari nije bio.

„Da vidimo kako i na koji način se pravi ta većina. Nadam se da ona neće biti stabilna.l Izbori su pokazali da Beograđani žele drugačije upravljanje gradom i da žele drugačiju vlast“, rekao je Zelenović.

N1

Veselinović: Po prvi put zelena koalicija ulazi u gradski parlament, nećemo glasati

Dobrica Veselinović, koalicioni partner Veselinovića iz koalicije „Moramo“ izjavio je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Grada Beograda da poslanici ove koalicije neće učestvovati na glasanju na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda, kao i da je njihov cilj da vide „ko zapravo čini većinu“. Veselinović je najavio da će tok sednice moći da prate na Fejsbuk stranici ove organizacije.

„Danas po prvi put zeleno levo koalicija ulazi u gradski parlament. Ispred koalicije ‘Moramo’ koju sačinjavaju Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak – Akcija, GG ‘Izbor za našu opštinu’, Politička partija ‘Solidarnost’ i Forum Roma smo druga politčka snaga u gradskom parlamentu i najjača opoziciona snaga. Verujem da ćemo u budućnosti diktirati opozicioni rad u parlamentu“, naveo je Veselinović.

On nje dodao da je jedan od prvih ciljeva da rad konstitutivne sednice učine javnim.

„Ono što smo videli u prethodnom periodu je skandal kako ova gradska skupština izgleda. Nema pristupa javnosti odlukama i ne zna se ko je za šta glasao“, istakao je Veselinović.

Veselinović je naglasio da će insistirati na reviziji štetnih ugovora u budućnosti, kao i da će biti konstruktivna opozicija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare