Veselinović: Populističke mere umesto rešavanja stvarnih problema u gradu

Vesti 27. sep 202217:49 3 komentara
N1

Šef odborničke grupe "Za dobar grad-Moramo" Dobrica Veselinović izjavio je da materijal za sednicu Skupštine Beograda u sredu ima više od 3.000 stranica i da je odbornicima dostavljen u štampanom izdanju, što on vidi kao - izvrgavanje procedure. Govoreći o rebalansu budžeta grada za 2022, Veselinović kaže da on pokazuje "nesposobnost gradske vlasti da reši glavne probleme".

Odbornici Skupštine Beograda održaće u sredu sednicu gradskog parlamenta na kojoj će, između ostalog, biti reči o rebalansu beogradskog budžeta za 2022. godine. Deo opozicije smatra da je budžet netransparentan.

„Ima više od 3.000 strana, mi smo se žalili jer je to jedno izvrgavanje procedure. Mi smo sav materijal obradili, skenirali i objavili javno. Stvar je da se namerno izvrgavanjem procedure i gomilanjem besmislenih štampanih materijala pokušava da zamagli i postupak učini netransparetnim“, kazao je u Danu uživo na N1.

POVEZANE VESTI

Dodaje i da je deo materijala za sednicu dostavljen šest i po dana pre sednice, iako, navodi, Poslovnik kaže da to treba uraditi najmanje sedam dana pre sednice.

„Vi kao odbornik dobijate na kućnu adresu gomilu štampanih materijala, ne postoji način da vam se dostavi elektronski, niti da se objavi na sajtu grada, da svi vide o čemu se radi. Čudno je objašnjenje zašto ne može u štampanom obliku, mislim da žele da zamagle i učine postupak netransparentnim“, rekao je.

Kako je reč o rebalansu budžeta, Veselinović kaže da on pokazuje „nesposobnost gradske vlasti da reši glavne probleme“.

„Imamo kanalizaciju koja stoji na 10 posto ispunjenosti, imamo nerešavanje problema gradskog prevoza, kao i odustajanje od ozbiljnih ulaganja u energetsku efikasnost, a nemamo ni plan kako da rešimo stambenu krizu koja nas sve pogađa. Umesto toga, imamo populističke mera, kao što je osnivanje novih komunalnih preduzeća. I imamo čuvenu meru koju će gradonačelnik predstaviti kao revolucionarnu, a to je dodeljivanje vaučera za kupovinu sportske opreme osnovnica“, izjavio je Veselinović

On predlaže da se umesto, kako kaže, neselektivnih mera koje će dobiti sva deca, pomognu ona kojima je pomoć najpotrebnija.

„To nije fer, mislimo da je bolje novac uložiti u pomoć deci iz socijalno ugroženijih porodica tako što će im platiti recimo, odlazak na rekreativnu nastavu“, kazao je Veselinović.

U medijima se spominjalo odlaganje početka grejne sezone, ali takvog predloga nema u materijalu za sednicu u sredu.

„Beogradske elektrane su jedan novi EPS, oni uzimaju jako velike kredite da bi pomagale drugim komunalnim preduzećima a ne čine ništa da imamo bolje, održivije grejanje. Naš predlog je čak da grejna sezona počne 1. oktobra, pa da se u zavisnosti od vremenskih uslova prilagođava“, izjavio je gost N1.

Pogledajte gostovanje u emisiji Dan uživo:

Komentari (3)

Vidi sve komentare