Veselinović: Šapić nije ni bitan, on je samo vrh ledenog brega

Vesti 29. nov 202220:41 komentara

Šef odborničke grupe "Ne davimo Beograd - Moramo" Dobrica Veselinović izjavio je da ga nije začudilo što su kvorum za današnju sednicu Skupštine grada Beograda, na kojoj se između ostalog, odlučivalo o smeni gradonačelnika, dali i odbornici vladajuće koalicije, ali je i kazao da "Šapić nije ni bitan". "Jer, i ako ode Šapić, ostaje koncept... Zato mi je ilustracija za njega 'vrh ledenog brega'. Mi moramo da promenimo ideološki kako se ovaj grad vodi, jer se nastavlja politika siromašenja, politizacije, javno-privatnih partnerstava i neodgovaranje na izazove 21. veka", naglasio je Veselinović u emisiji "Iza vesti" na N1.

Veselinović kaže da nije iznenađen što su kvorum za sednicu Skupštine Beograda dali i odbornici vladajuće stranke.

„Za mene je prvi pokazatelj da je nešto čudno da oni nisu imali u medijima, na sajtu grada, refleksije na to da je zakazana sednica. Verujem da su kalkulisali i procenili da je bolje da se oni pojave, osim Šapića, koji nije došao, i da pričaju oprobane skripte da se u Srbiji gradi, da je u Beogradu sve u redu, i da ne odgovore na pitanja“, ocenio je Veselinović.

POVEZANE VESTI

Inicijativu za smenu Aleksandra Šapića zatražila je Stranka slobode i pravde (SSP). Inicijativu za smenjivanje gradonačelnika i za rešavanje problema u Beogradu podržali su odbornici Ujedinjenih, Demokratske stranke, Moramo-Zajedno i Narodne stranke.

Odbornici opozicije predložili su da se razmatra i zaključak kojim se Sekretarijat za zaštitu životne sredine obavezuje da podnese izveštaj o dosadašnjoj realizaciji Plana kvaliteta vazduha. Na dnevnom redu je i Predlog zaključaka kojim se nekoliko gradskih sekretarijata obavezuju da sačine odluku o izradi stambene strategije za društveno odgovorno stanovanje u periodu 2023 – 2033, a odlučivaće se i o Predlogu zaključka da se Sekretarijat za energetiku obavezuju da se sačini odluka o umanjenju računa za period kada nije bilo grejanja.

Na pitanje da li je vlast davanjem kvoruma za sednicu ovim „predriblala“ opoziciju, Veselinović kaže da je loptica, ipak, na „njihovom terenu“.

„Ja bih rekao da je loptica na njihovom terenu, nismo čuli nijedan odgovor na goruća pitanja. Šapić je samo vrh ledenog brega. Nismo ništa čuli da je učinjeno na polju energetske efikasnosti, nemamo odgovor na stambenu krizu, Beograd je i dalje među najzagađenijim gradovima. Loptica je na tome kako da učinimo život građana boljim“, naglasio je Veselinović.

Prema njegovim rečima, ovo je bio prvi put da su odbornici vlasti glasali za nešto što opozicija predlaže.

„Mislim da je to prvi put, a to bi trebalo da bude normalno. Ovo je nešto najnormalnije – da neko dođe, ukrsti argumente o tome kako grad treba da se razvija“, kazao je.

N1: Ali ne razgovara se o tome?

„Oni misle da će im se najviše isplatiti da ponavljaju mantru da se u Srbiji super živi, da Beograd raste i razvija se, ali nemamo odgovore… Ja sam postavio pitanje – šta ćemo sa zagađenjem vazduha, nemamo ništa o tome kako se rešava ta kriza“, odgovara.

Ovo je bila i prva sednica na koju nije došao gradonačelnik Šapić.

„Da, svaki put je dolazio. Ovo je bila šesta sednica, za sutra je zakazao strogo kontrolisanu konferenciju za novinare, na kojoj će dati svoju verziju istine“, rekao je Veselinović.

Na pitanje da li je ovom sednicom opozicija pokazala moć ili nemoć, on kaže:

„Pokazala je da želi da rešava goruće probleme u gradu, pokazala je da nas ima koliko nas ima, pokazali smo i da ove zahteve nisu podržale neke odborničke grupe…“.

Opozicija, međutim, ne može da smeni Šapića ukoliko to ne bude želela SNS.

„…Ili koalicioni partneri SNS“, dodaje Veselinović.

On kaže da su u pitanju „dve priče“.

„Jedna je Šapić, on je vrh ledenog brega, i druga – rešavanje tri krize u Beogradu. Mi smo podneli zahteve, Nikola Nikodijević je mogao da odvoji rasprave, da zakaže dve sednice, a ne kažem da ih nećemo imati u budućnosti“, kazao je.

Cilj je, kaže, da se izađe „iz negativnog moda“.

„Nama je bilo važno da kažemo za ove tri krize postoje rešenja, da obavestimo da neko brine o građanima i da postoji mogućnost da se vodi drugacija politika. Izbori će se desiti, cilj je da izađemo iz tog negativnog moda da ništa ne može da se promeni, ja mislim da je to jako važno… Na nama je da svaki pritisak uradimo“, naglasio je Veselinović.

Inicijativa za smenu gradonačelnika ne može se pokretati ponovo u narednih šest meseci.

„To je pitanje za SSP, oni rade u skladu sa svojom političkom kulturom, na nama je da pokažemo da svaki smisleni predlog opozicije podržimo i stanemo iza njega. To je njihova politička odluka, naša je politička odluka da moramo da reagujemo i rešavamo krize koje postoje. Ja ni ne mislim da je Šapić toliko važan. Jer po dubini imamo istu politiku SNS i SPS koja vodi ovaj grad“, izjavio je šef odbornika „Ne davimo Beograd – Moramo“.

Na pitanje da li je važan koncept ili Šapić, Veselinović kaže da su uvek važniji koncepti.

„Jer, i ako ode Šapić, ostaje koncept… Zato mi je ilustracija za njega ‘vrh ledenog brega’. Mi moramo da promenimo ideološki kako se ovaj grad vodi, jer se nastavlja politike siromašenja, politizacije, javno-privatnih partnerstava, i neodgovaranje na izazove 21.veka“, naglasio je.

A o tome kad očekuje beogradske izbore, Veselinović kaže da se o njima stalno govori.

„Ja mislim da to nije ni stvar koja, bez da uvredim bilo koga, da se tu neko za nešto pita. Oni su došli s gotovim skriptama, oni su bili glasali za Bus plus, pa onda i za ukidanje Bus plusa… Oni su izvršioci nečega što dolazi s vrha. Tako posmatram i Šapića – kako Vučić odluči… Mislim da će izbori biti 2024. godine“, kazao je Veselinović.