Veselinović: Svake godine u Beogradu više od 6.000 dece ostane bez vrtića

Vesti 20. apr 202312:27 6 komentara
Shutterstock

Bez obzira što je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio da će vrtići biti besplatni za svu decu ta informacija i dalje nije najavljena u rebalansu, a veći problem od plaćanja je to što bez mesta u vrtićima svake godine ostane više od 6.000 dece, rekao je danas Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd na konferenciji za novinare.

Za subvencionisanje boravak dece u privatnim vrtićima grad Beograd je tokom 2022. godine utrošio 42,5 miliona evra, a od toga je moglo da se izgradi između 15 i 20 vrtića na teritoriji grada, istakao je Veselinović i ukazao da je Beogradu nedostaje 60 vrtića da bi svoj deci bilo obezbeđeno mesto.

POVEZANE VESTI:

On je dodao da je neophodno povećati plate vaspitačima na beogradski prosek plate i da je nedopustivo da vaspitači rade za minimalac.

Veselinović je naglasio da većina vrtića nema adekvatne i bezbedne uslove za adekvatan razvoj svakog deteta, kao i da način ishrane nije prilagođen stvaranju zdravih navika kod dece.

Natalija Stojmenović iz pokreta Ne davimo Beograd istakla je da se u poslednjih 10 godina broj mesta u državnim vrtićima smanjio za 1.390 mesta, a u privatnim povećao i da je u tom periodu otvoren 31 privatni vrtić dok je izgrađeno samo pet državnih vrtića.

Privatni vrtići često ne ispunjavaju lokacijske uslove koje zahteva smeštaj dece, uslovi nisu jednaki za svako dete jer se dosta usluga dodatno plaća, a u nekim su uočene drastične nepravilnosti i sve su to posledice toga što država i grad ne kontrolišu rad ovih ustana, dodala je Stojmenović.

Ona je ukazala da je umesto u besmislene projekte za privlačenje glasača bolje uložiti novac u povećanje plata zaposlenih u vrtićima i poboljšanje uslova rada jer su vaspitači najčešće preopterećeni.

Stojmenović je istakla da se u većini državnih vrtića organizuju roditeljske akcije za prikupljanje novca koji se ulaže u bolja sredstva za rad sa decom, sredstva za higijenu i prečišćivače vazduha i kako je neophodno da se ta praksa prekine i da finansiranje takvih stvari pređe na teret nadležnih.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare