Vesić: Muzej automobila ispod Brankovog mosta će nositi ime Bratislava Petkovića

Vesti 11. maj 202114:446 komentara
TANJUG/RADE PRELIC

Na komemoraciji povodom smrti bivšeg ministra kulture, pozorišnog reditelja i dramaturga Bratislava Brace Petkovića, koja je održana u utorak u Skupštini Beograda, rečeno je da je Petković puno učinio za glavni grad i da je bio jedan od tvoraca savremenog srpskog i beogradskog duha.

„Poslednjih sedam godina blisko smo sarađivali. Mnogo sam od tebe naučio o istoriji Beograda, o ljudima koji su zadužili naš grad, o kulturi, spomenicima, automobilima“, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, prisećajući se decenija poznanstva i sati koje su zajedno proveli u antikvarnicama.

Povezane vesti

Vesić je rekao da su njih dvojica nekoliko dana ranije pričali o otvaranju novog muzeja automobila ispod Brankovog mosta i najavio da će muzej nositi Petkovićevo ime, jer su svi eksponati njegovi.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je da se danas „ne opraštamo od Bratislava Petkovića, već tražimo oprost za sve ono što smo mogli da učinimo zajedno sa njim, a nismo“.

TANJUG/RADE PRELIC

„Bio je jedan od tvoraca savremenog srpskog i beogradskog duha. Filigranski poznavalac srpske istorije i kulture, verni sin našeg naroda i veliki dobrotvor Svetosavske crkve, ponosni osnivač i član naše Srpske napredne stranke“, rekao je Selaković.

Bratislav Petković autor je više poznatih dramskih ostvarenja, koja su igrana na beogradskim pozorišnim scenama, a od kojih su pojedina ekranizovana.

Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. godinu i Zlatnog beočuga za doprinos kulturi za 2001. godinu.

Bio je ministar kulture od 2012. do 2013. godine.

Sahrana Bratislava Petkovića biće u sredu u 12 časova na Novom groblju u Beogradu.

Komentari

Vaš komentar