Vesić na Čukarici otkrio spomenik Matiji Banu: Veza Srba i Dubrovnika

Vesti 12. maj 202214:42 4 komentara
Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otkrio je spomenik Matiji Banu, u blizini zgrade opštine Čukarica na Šumadijskom trgu, uz ocenu da se time izražava zahvalnost mnogim dubrovačkim Srbima, ali i svim drugim ljudima koji su svoje znanje i imetak koristili da urade mnoga dobra dela za svoju zemlju i grad.

Sve je počelo kada je profesorka Zlata Bojović dobila nagradu grada Beograda za knjigu „Istorija dubrovačke književnosti“ i tada nisam znao kakve će reakcije na ovu knjigu biti u Hrvatskoj, u kojoj je bilo dosta napora da se dokaže da Srbi nikada nisu imali nikakve veze sa Dubrovnikom, rekao je Vesić.

Da nije bilo te knjige i te rasprave, smatra Vesić, mnogi znameniti Srbi iz Dubrovnika ne bi dobili ulice u Beogradu, prenosi Beoinfo.

Ulice su dobili Medo Pucić, Antun Fabris, Luka Zore, Ivan Stojanović, Nikša Gradi, kao i drugi značajni ljudi za naše društvo i naš grad.

„Danas otvoreno pričamo o vezama Srba i Dubrovnika, koje su ne samo istorijske, već i o tome kako je Trojan Gundulić štampao prvo jevanđelje na srpskom u Dubrovniku i kako je najstarija knjiga na narodnom srpskom jeziku štampana takođe u Dubrovniku“, podsetio je Vesić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare