Vesić najavio rekonstrukciju Ulice kneza Miloša

Vesti 15. sep 202116:36 14 komentara
Goran Vesić, izložba
Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorio je izložbu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša” kojom je zvanično počela manifestacija „Dani evropske baštine”, prenosi Beoinfo.

Vesić je tom prilikom rekao da nas ovakve izložbe podsećaju na to šta sve imamo i šta treba da sačuvamo, prenosi Beoinfo.

„Posebno sam ponosan na to što je od 2017. do danas proglašeno devet prostornih kulturno-istorijskih celina, koliko ih je nažalost bilo i od 1960. do 1990, a nakon toga do 2017. nijedna. To znači da ste za četiri godine uradili posao koji je pre toga rađen 57 godina. Koliko znam, u toku je i proces proglašenja još novih devet. Ohrabrujem vas da to radite jer je to način da se zaštiti ono što imamo, što je trebalo i ranije da se desi“, istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je izrazio punu podršku Grada Beograda i ukazao na dobru saradnju sa resornim ministarstvom, kao i Vladom Srbije. Istovremeno, proglašeno je više od 400 novih spomenika kulture u Beogradu.

„Srećan sam što smo uspeli da obezbedimo novac da Zavod radi i neke stvari koje dosad nije, kao što je rekonstrukcija Komande ratnog vazduhoplovstva, te katoličke katedrale i niz drugih objekata“, naveo je Vesić.

Vesić je podsetio i na istorijat Ulice kneza Miloša koja je u vreme gradnje trebalo da bude administrativni, vojni, upravni centar i kao takva bila je primer kako se uzdizala Srbija u 19. veku.

Podsetio je da je su tu nastali prvi javni park, ministarstva, Vlada, Generalštab, Narodna skupština, Gimnazija, porodične kuće, ali dosta toga je i uništeno tokom ratova.

„Ne postoji ulica u Srbiji koja bolje oslikava napredak Srbije od vremena prvog i drugog hatišerifa, kada je počeo da se menja i modernizuje naš grad. Čeka nas ozbiljna rekonstrukcija ove ulice. Prva ideja je bila da se gradi podzemna garaža, ali će se verovatno od toga odustati jer će se raditi verovatno na praznom placu pored Ministarstva spoljnih poslova. Posle rekonstrukcije konačno će ličiti na Topčiderski drum, imaće svoje duple drvorede, biciklističku stazu, neće više biti parkiranja. Fasade i zgrade doći će do izražaja jer će ovo biti prostor i za šetnju. Ulica će biti na ponos“, naglasio je Vesić.

Vesić je na kraju poručio da će Zavod i nadalje imati podršku Grada, posebno u segmentu zaštite prostornih celina jer je to način da se „sačuva naš grad”.

Direktorka zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković je istakla da Ulica kneza Miloša sa svojim spomenicima kulture predstavlja pravi kulturni kapital našeg grada.

„Brojna arhitektonska ostvarenja danas su materijalno svedočanstvo o razvoju ovog dela Beograda u poslednjih dvesta godina. Svojim arhitektonsko-urbanističkim miljeom Ulica kneza Miloša ukazuje na doslednu težnju ka prestižnom graditeljskom uređenju, ali i na kontinuitet brige o nasleđu. Ovom izložbom nastojimo da podignemo svest naših građana o potrebi za očuvanjem našeg graditeljskog nasleđa“, rekla je Vučković.

Nada Zec iz Sekretarijata za privredu zahvalila je timu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji je tokom prethodne dve godine pripremio bogat program, kao i Ministarstvu kulture i informisanja i Oliveri Ignjatović, nacionalnom koordinatoru „Dana evropske baštine”.

„Svi zajedno omogućili su da se veliki broj ustanova kulture uključi u ovu manifestaciju i doprinesu da se što više sazna o našem nasleđu, te da ono bude dostupno publici“, rekla je Nada Zec.

O izložbi je govorila autorka Ksenija Ćirić, navodeći da se spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša prvi put prezentuje posredstvom izložbe koja je bila veoma inspirativna.

„Prikazan je istorijat razvoja ulice i njena arhitektonska raskoš, što se na najbolji način pokazalo prikazivanjem spomenika kulture u ovoj ulici. Istaknuti su oni motivi koji govore o arhitektonskim, urbanističkim, kulturnim, istorijskim, memorijalnim i svim drugim vrednostima, ne samo pojedinačnih objekata već prostora u celini“, navela je ona.

Na 15 panoa velikog formata predstavljen je istorijski razvoj jednog od najlepših beogradskih bulevara i istaknute su kulturne, istorijske, arhitektonske, urbanističke, estetske, memorijalne i druge vrednosti. Izložba „Spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša” predstavlja prikaz istorijata razvoja jedne od najlepših beogradskih ulica, još od vremena kada je knez Miloš Obrenović ovde, uz nekadašnji Topčiderski drum, podigao svoj dvor. Okosnica izložbe jesu spomenici kulture kroz čiju će prezentaciju publika biti u prilici da sagleda ne samo pojedinačne vrednosti ovih objekata već i ulice u celini.

Brojna arhitektonska zdanja danas svedoče o emancipaciji kako naroda tako i arhitektonsko-urbanističke struke u poslednjih 200 godina. Putem izložbenih panoa moći će da se prate političke, privredne, ideološke i umetničke prilike iz vremena Obrenovića, Karađorđevića, kao i posleratne Srbije i Jugoslavije. Istorijske fotografije do danas sačuvanih, ali i izgubljenih objekata podsetiće posetioce na važnost čuvanja nepokretnog kulturnog nasleđa Beograda koji predstavlja neodvojiv deo kulturnog identiteta našeg naroda. Dvanaest utvrđenih spomenika kulture prikazano je prema hronološkom principu, od Amama iz vremena kneza Miloša Obrenovića, kao jedinog preostalog segmenta njegovog nekadašnjeg dvora, do tzv. Dobrovićevog Generalštaba teško stradalog u bombardovanju 1999. godine, predočavajući razvoj ne samo ulice već čitavog modernog Beograda.

Zainteresovani će imati priliku da izložbu pogledaju svakog radnog dana u sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 8 do 16 časova, do kraja ove godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare