Vesić pre godinu dana otvorio radove, a umesto radnika i mašina – trava i korov

Vesti 15. mar 202312:44 40 komentara
Privatna arhiva, printscreen/Youtube/RTVMag1

Godinama najavljivani radovi na izgradnji novog vrtića u obrenovačkom naselju Barič zvanično su započeti rušenjem starog objekta u martu 2022, a tačno godinu dana kasnije, umesto radnika i građevinskih mašina, na ograđenom prostoru može se videti samo – ledina. Da na ogradi nema natpisa „Izgradnja vrtića u Bariču“, slučajni prolaznik ne bi ni mogao da zna da je reč o „gradilištu“.

Nezadovoljni građani Bariča zato su se peticijom obratili predsedniku opštine Obrenovac Milošu Stanojeviću, zahtevajući da što hitnije otpočne izgradnja vrtića u Bariču, kao i da se jasno naznači rok za početak i završetak izgradnje, odnosno tačan datum početka rada novog vrtića.

Jelena Cvetković
Vrtić Barič, otvarnje vrtića, Goran Vesić Vrtić Barič, otvarnje vrtića, Goran Vesić
beograd.rs
Privatna arhiva
Vrtić Barič, otvarnje vrtića, Goran Vesić Vrtić Barič, otvarnje vrtića, Goran Vesić
beograd.rs
Privatna arhiva
Vrtić Barič, otvarnje vrtića, Goran Vesić Vrtić Barič, otvarnje vrtića, Goran Vesić
beograd.rs
Vrtić Barič, otvarnje vrtića, Goran Vesić Vrtić Barič, otvarnje vrtića, Goran Vesić
beograd.rs
Privatna arhiva

„Barič je naselje sa više od 7.000 stanovnika koje nema vrtić. O izgradnji novog, uslovnog vrtića u Bariču se govori od 2017. godine, a od navodne izgradnje ostale su samo ruševine starog vrtića“, naveli su, između ostalog, potpisnici peticije, kojih je više od petsto.

Početak radova na izgradnji vrtića u obrenovačkom naselju Barič 18. marta 2022. godine svojim prisustvom uveličao je tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zajedno sa aktuelnim gradskim menadžerom Miroslavom Čučkovićem, koji je u to vreme obavljao funkciju predsednika opštine Obrenovac.

Privatna arhiva

Vesić je tada istakao da je „današnji početak radova na izgradnji vrtića u Bariču veoma važan dan za opštinu Obrenovac“.

„Pre šest meseci, moja pokretna kancelarija je ‘startovala‘ upravo iz Bariča, gde sam imao prvi sastanak i razgovor sa građanima. Tada su građani pitali predsednika opštine Miroslava Čučkovića i mene kada će Barič dobiti vrtić. Bilo je potrebno šest meseci da počnemo sa radovima i to će biti drugi vrtić koji gradimo u Obrenovcu u poslednjih nekoliko godina“, ponosno je izjavio Vesić.

Tadašnji predsednik opštine Miroslav Čučković istakao je tom prilikom da je u Obrenovcu „broj nezaposlenih izuzetno mali, pa zato postoji sve veća potreba da deca pohađaju vrtiće“.

„Kada bude završen vrtić u Bariču, naša opština će biti pravi primer adekvatne brige o deci. Dugujemo veliku zahvalnost Gradu Beogradu i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću jer su prepoznali svaku našu potrebu. Rešavali smo problem po problem i zato danas možemo da budemo ponosni na sve što je urađeno“, poručio je Čučković.

Vrtić Barič, otvarnje vrtića, Goran Vesić
beograd.rs

Podsetimo, objekat u kojem su deca boravila do kraja 2021. bio je potpuno neuslovan, o čemu je portal N1 pisao u septembru te godine.

„Vrtić se bukvalno raspada, zidovi su popucali na više mesta, pao je plafon na ulazu, a miševi se šetaju i po dečjim sobama. Polovina toaleta ne radi, vodokotlići su pokvareni, pa vaspitačice WC šolje zalivaju kofama“, ispričali su tada za portal N1 roditelji dece koja pohađaju obdanište Kolibri u obrenovačkom naselju Barič.

Ne davimo Beograd: Radovi da počnu u najkraćem roku

Zahteve stanovnika Bariča za hitnu izgradnju vrtića u tom naselju podržao je i Pokret Ne davimo Beograd/Zeleno-levi front, koji podseća da je stari vrtić srušen u sklopu kampanje za gradske izbore 2022. godine.

„Najviši gradski i opštinski funkcioneri obećali su tada brzu izgradnju novog vrtića. Od tada je prošlo godinu dana, a izgradnja vrtića nije ni počela, pa su deca prebačena u vrtić u Velikom Polju koji je teško dostupan, što pravi problem roditeljima iz Bariča. Zahtevamo da nadležni u najkraćem roku otpočnu radove na izgradnji novog vrtića, obaveste javnost o planiranoj dinamici radova, stvarnom roku u kome će vrtić biti završen, kao i o razlozima koji su doveli do ovog problema“, naveli su u tom pokretu.

Tvrdili su da ih „od leta do leta već godinama lažu kako će se praviti novi vrtić“. Dosad smo ćutali, ali više nećemo da trpimo, poručili su ozlojeđeni roditelji.

Oni su tom prilikom naglasili da je za katastrofalno stanje u kojem se nalazi obdanište najmanje odgovorno osoblje vrtića, za koje su rekli da „takođe ispašta zbog višegodišnjeg nemara nadležnih“.

Vrtić Kolibri
Privatna arhiva

Odgovor na pitanje u kojoj su fazi radovi na izgradnji novog vrtića u Bariču, kao i kada se očekuje njihov završetak, pokušali smo da dobijemo od nadležnih u obrenovačkoj Predškolskoj ustanovi „Perka Vićentijević“, u čijem je sastavu bilo obdanište u Bariču.

Ista pitanja postavili smo i predsedniku opštine Obrenovac Milošu Stanojeviću, kao i gradskoj upravi Grada Beograda, ali do momenta objavljivanja teksta niko nije odgovorio na naše upite.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare