Vesić predstavio „sadišu“ – mašinu za presađivanje drveća

Vesti 06. avg 202112:28 27 komentara
Sadiša, mašina za pesađivanje drveća
Beoinfo

Važno je da sačuvamo svako stablo i sa zadovoljstvom smo nabavili mašinu za presađivanje stabla, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i objasnio da novom mašinom mogu da se presađuju stabla stara desetak do 12 godina, visine do petnaestak metara.

„Prilikom rekonstrukcije ulica i širenja infrastrukture često se dešava da neko stablo smeta. Nažalost, do sada se to rešavalo tako što je stablo moralo da bude posečeno, ali smo to nadoknađivali sadnjom tri stabla na drugom mestu. Sada, uz pomoć nove mašine – „sadiše“, stablo možemo da prebacimo na drugu lokaciju gde će ono nastaviti svoj život“, rekao je Vesić, saopštilo je Zelenilo Beograd.

@sicve011

#beograd #gradbeograd #belgrade #srbija #serbia #srbijatiktok #balkantiktok #eco #ecology #ecofriendly #tree #ecotips #savetheworld #fyp #foryou

♬ original sound – Goran Vesić

Direktor Zelenila Beograd Slobodan Stanojević rekao je da ovu mašinu nema niko u okruženju, da je primerena velikim gradovima, te da je to još jedan dokaz da Beograd postaje svetska metropola.

Nova mašina za presađivanje je opremljena sa četiri polukružna noža koji su postavljeni na vođice i pokreću se hidrauličnim pogonom.

Noževi se postavljaju oko stabla, u položaj koji obuhvata zemlju oko korena, navodi se u saopštenju.

Kada se sva četiri noža spuste i obuhvate busen, stablo se izdiže i prevozi na novu lokaciju gde se spušta u unapred pripremljenu sadnu jamu, koja je iskopana uz pomoć ove mašine i istih je dimenzija kao i busen stabla koje se presađuje.

Uspešnost presađenih drveća premašuje 95 odsto, jer nova mašina stabla vadi sa busenom i zemljom u kojoj je stablo već raslo, tako da je period privikavanja posle presađivanja povoljniji za biljku

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare