Vesić: U pripremi dokument koji će Beograđanima objasniti šta se dobija metroom

Vesti 05. feb 202112:055 komentara
TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da izgradnja metroa predstavlja pokazatelj tendencije razvoja grada. Кako je rekao, možemo da budemo sigurni da će se mnoga naselja, poput Železnika, Žarkova, Mirijeva ili Кaraburme, izgledati potpuno drugačije kada budu postojale stanice metroa i bude funkcionisao taj vid prevoza.

„Metro pokazuje pravac razvoja grada, a ujedno rešava saobraćajne probleme. U narednih 10 godina projektujemo da šinski prevoz postane dominantan podsistem javnog prevoza. Tu mislim na metro, BG voz i tramvaj“, rekao je Vesić gostujući na TV К1.

On je dodao da će se kompletnom izgradnjom gradske železnice broj autobusa na gradskim ulicama smanjiti na svega 250 do 300.

„To nije samo pitanje regulisanja saobraćaja, već i ekologije, jer se smanjuje broj vozila na gradskim ulicama, naročito vozila koja koriste dizel gorivo. Ove godine smo doneli odluku da Grad Beograd više ne kupi nijedno vozilo na dizel, već na prirodni gas, električni pogon ili hibridna vozila. Ove godine, veoma uskoro, trebalo bi da bude raspisan tender za kupovinu novih 100 autobusa na prirodni gas, tako da u centru grada, a kasnije i u drugim delovima grada, neće biti nijednog vozila na pogon koji nije ekološki prihvatljiv“, poručio je Vesić.

Svaka metro stanica biće drugačija

On je istakao da se priprema i dokument koji će Beograđanima pojasniti šta se sve dobija izgradnjom metroa.

„To nije samo prevoz, već i razvoj grada kao i povećanje cene kvadrata stanova u delovima grada kojima će prolaziti. U aprilu će biti završeno projektovanje depoa na Makiškom polju kako bi radovi počeli u novembru. U međuvremenu, do novembra biće završeno i projektovanje prve faze prve linije, sa potpisivanjem komercijalnih ugovora sa francuskom i kineskom stranom, kako bi iz depoa odmah počeli da radimo prvu liniju bez zastoja. Tokom maja ćemo raspisati i konkurs za idejno rešenje prvih 17 metro stanica, kojih će na prvoj liniji biti 21, a na drugoj 20. Biće pozvane domaće arhitekte i želimo da svaka metro stanica bude drugačija“, rekao je Vesić, istakavši da je isti princip premenjen i u izgradnji Linijskog parka koji po svojim rešenjima neće nimalo zaostajati za sličnim parkovima u Njujorku ili Moskvi.

„Mi u Srbiji ne dajemo političke vakcine“

Govoreći o procesu imunizacije, Vesić je istakao da je činjenica da je predsednik Vučić uspeo da obezbedi potreban broj vakcina.

„Čak i na razgovorima o metrou u Francuskoj čestitali su nam na dobrom poslu sa vakcinacijom. Svi ljudi u zemlji su zadovoljni kako izgleda vakcinacija, a sa tim upravo ima veze spoljna politika predsednika Vučića jer su pored pitanja zdravstvene zašite vakcine postale i sredstvo diplomatske i političke borbe“, kazao je zamenik gradonačelnika.

Govoreći o šinjenici da se u Beogradu vakcinisala i hrvatska književnica Vedrana Rudan, Vesić je podsetio da je Beograd jedini grad u svetu koji je radnike u kulturi stavio u prioritetne grupe za vakcinaciju i naglasio da je do sada vakcinisano više od njih 600.

„Vedrana Rudan je imala pravo da se vakciniše u Srbiji jer ima ugovor sa Ateljeom 212 gde se igra njena predstava, ona je angažovana u pozorištu i za nas je ona angažovani radnik u kulturi u Beogradu. To se odnosi i na druge, jer recimo imate strane dopisnike koji su se vakcinisali zajedno sa našim novinarima. Mi u Srbiji ne dajemo političke vakcine i nismo pitali nikoga šta politički misli o tome. Naša je obaveza da obezbedimo vakcine, to je pitanje ljudske solidarnosti i odgovornosti države a ne politike. U Srbiji će svi dobiti vakcinu, obezbeđeno je 11 miliona što je dovoljno da svo punoletno stanovništvo vakcinišemo dva puta i nemojmo od toga praviti političke sporove“, istakao je Vesić.

Komentari

Vaš komentar