Vesić: Uvodimo standarde u taksi prevoz u Beogradu

Vesti 29. apr 202112:44 > 14:39 13 komentara

Sva taksi vozila u Beogradu će od 29. aprila 2024. godine biti u beloj boji, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić po usvajanju odluke na sednici Skupštine Grada Beograda, prenosi Beoinfo.

„Smatramo da je veoma važno da se taksi prevoz uredi kao deo javnog prevoza. Ovo je samo jedna od promena koja će se dogoditi u narednom periodu, s ciljem stvaranja boljih uslova za rad i pružanja bolje usluge korisnicima. Grad Beograd želi da taksista postane cenjeno zanimanje, a ne da bude socijalni ventil, što je bio decenijama unazad“, ukazao je Vesić, prenosi Beoinfo.

Prvi korak ka uređenju ove oblasti donela je Vlada Srbije odlukom o subvencijama za taksiste, navodi Beoinfo.

Povezane vesti

„Subvencija iznosi 8.000 evra po automobilu, koji ne sme da bude jeftiniji od 13.000 evra. To je velika pomoć države za taksi prevoznike, koji su u obavezi da se bave taksi prevozom najmanje tri godine. Svi taksisti koji budu koristili subvencije Vlade Srbije biće u obavezi da odmah kupuju automobile bele boje, dok se postojećim taksistima daje rok od tri godine da se prilagode novoj odluci Skupštine grada“, precizirao je Vesić i dodao da su se sa predlogom odluke složila i taksi udruženja.

On je pojasnio da će svi taksisti na teritoriji prestonice, bez obzira na to kom udruženju pripadaju, imati istu boju vozila, ali i iste standarde.

„Standardi podrazumevaju poznavanje ulica i stranih jezika. Stranci prvi susret imaju sa taksistima i zato je veoma važno da taksi usluga bude uređena u skladu sa evropskim dobrim praksama. Ovo je samo početak jer želimo da taksista postane cenjeno zanimanje kojim će se ljudi baviti na dostojanstven način, kao što je slučaj sa taksistima u Londonu ili Parizu“, naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da taksi licence postoje decenijama unazad u Beogradu, demantujući izjave predstavnika opozicije, navodi Beoinfo. Istakao je takođe da se Zakon o izgradnji metroa donosi jer u postojećim zakonima o železnici metro nije definisan.

„Prvi put biće donet Zakon o metrou, koji ima svaka zemlja koja ima izgrađen metro. Reviziona komisija treba da prihvati predlog projekta metroa na osnovu zakona. Bez zakona to ne može da bude urađeno. Beogradu je metro neophodan, čiju izgradnju je najavio gradonačelnik Branko Pešić 5. decembra 1971. godine. Na žalost opozicionih lidera, Grad Beograd počinje da gradi metro u novembru 2021. godine“, podsetio je Vesić.

Vesić je istakao da su ime „Sava centra”, kao i sama zgrada zaštićeni od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, bez obzira na izmenu vlasničke strukture.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare