Vesić za N1: Investitor će morati da plati štetu stanarima urušene zgrade

Vesti 16. jul 202115:51 > 16:11 83 komentara

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će investitor koji gradi objekat pored zgrade koja se urušila u Vidovdanskoj ulici na Vračaru morati da plati štetu, "jer je ona nastala njihovim radovima".

„Prema prvim informacijama, imali su i građevinsku dozvolu i prijavu radova, ali to ne znači da možete da napravite nekome štetu, tako da će svu štetu morati da sanira o svom trošku investitor, i ti ljudi, naravno će morati da budu obeštećeni“, kazao je Vesić za N1.

Povezane vesti

Na pitanje da li će radovi biti nastavljeni, on je kazao da ne mogu da se nastave.

„Treba videti da li je projekat statike urađen kako treba, zato je inspekcija na terenu da to utvrdi, očigledno nešto nije urađeno dobro, u svakom slučaju šteta mora da se plati“, istakao je Vesić.

On je poručio da je „važno da niko nije nastradao, jer ovde je neko mogao da pogine“.

„Upravo su na terenu centri za socijalni rad, stiže Opština Vračar koja će izvršiti popis. Preko Centra za socijalni rad znamo da je ovde živelo od sedam stanova šest porodica, od kojih su dva stana bila iznajmljena, a četiri preostale porodice su smeštene u hotel Slavija. Opština Vračar je obezbedila hitan smeštaj. U međuvremenu je naša inspekcija zabranila korišćenje ove zgrade i čekamo da Odsek za vanredne situacije MUP-a Srbije uđe u zgradu, ispred je postavljena komunalna milicija kako bi se sačuvale stvari ovih ljudi“, kazao je Vesić.

On je dodao da iako je bilo panirano da stanari uz pomoć vatrogasaca uđu u stanove i pokupe osnovne stvari, to nije bilo moguće.

Zamenik gradonačelnika naglasio je da se čeka dolazak statičara koji će proceniti bezbednost zgrade, a za sutra najavljuje podnošenje prijave.

Predstavnik investitora nije došao, prema rečima stanara navodno mu je pozlilo i u bolnici je, nakon što je saznao šta se dogodilo, potvrdio je Vesić za N1. Dodao je da će „druge stvari stanara biti iznete iz zgrade i stavljene u magacin grada, koji će biti čuvan kako bi te stvari bile na sigurnom“.

„Gradska inspekcija je na terenu, utvrđuje se kako se ovo dogodilo… Investitor će naravno morati da plati štetu, jer je ona nastala njegovim radovima“, poručio je Vesić.

U urušavanju zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru nema povređenih i stanari su evakuisani, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Stanari su za Nova.rs rekli da su danima opominjali investitora da im pucaju zidovi i plafoni, a da ih je on ubeđivao da je to normalno, pošto se pored nalazi gradilište.

Stanarka zgrade koja se urušila na Crvenom Krstu Zorica Stanimirović rekla je za N1 da je „strašno to što je mašina na gradilištu pored zgrade radila i posle urušavanja“. Prema njenim rečima, u stanu koji se urušio ne živi niko, a u zgradi su bile tri osobe.

Trenutak rušenja zgrade zabeležen je na snimku, koji možete pogledati na portalu Nova.rs.

Komentari (83)

Vidi sve komentare