Vesić: Zahvaljujući mašini ‘sadiši’ presađeno 65 stabala tokom novembra

Vesti 12. nov 202111:26 > 11:52 0 komentara
Sadiša, mašina za pesađivanje drveća
Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je specijalnom mašinom, nazvanom "sadiša", tokom novembra presađeno 65 stabala.

On je prisustvovao sadnji 20 borova u parku Ušće, koji su „sadišom“ premešteni sa druge lokacije, gde je šuma bila pregusta, preneo je Beoinfo.

„Ovde se sada formira nov drvored. Time pokazujemo zašto smo ovu mašinu kupili, dakle, da bismo sačuvali stabla i da se ona ne bi sekla. Grad mora da se razvija, ali smo istovremeno našli način da se drveće sačuva“, rekao je Vesić.

On je pozvao investitore da se jave „Zelenilu – Beograd“ jer im je data mogućnost da iznajme „sadišu“ i presade stablo s jedne lokacije gde treba da razvijaju svoj projekat, na drugu.

„Beograd je u poslednjih osam godina za jedan odsto povećao procenat zelenih površina“, dodao je Vesić, ocenjujući da glavni grad Srbije spada u zelenije gradove Evrope, napominjući da će se sa ozelenjavanjem nastaviti.

Direktor „Zelenila – Beograd“ Slobodan Stanojević je precizirao da su borovi visine sedam-osam metara, starosti više od 20 godina.

On je podsetio na ova mašina može da ima i komercijalnu upotrebu, navodeći primer Aerodroma Nikola Tesla, gde je presađeno 21 stablo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!