Vesna Čipčić kaže da joj je falsifikovan potpis na izbornoj listi

Izbori 2023 04. dec 202318:01 > 18:21 55 komentara

Glumica Vesna Čipčić kazala je za N1 da je njen potpis falsifikovan na izbornoj listi "Dobro jutro Srbijo" Socijaldemokratske stranke, pokreta Dosta je bilo i pokreta Otete bebe za predstojeće beogradske izbore.

„To je nedopustivo i kažnjivo. Saznala sam tako što me je Vladica Ilić pozvao i rekao mi o čemu se radi i pitao da li sam ja dala svoj potpis listi Saše Radulovića i Borisa Tadića. U čudu sam se našla. Rekla sam da nisam“, objašnjava glumica.

Vladica Ilić je zamenik člana Gradske izborne komisije.

Glumica Čipčić navodi da je nakon tog pozova proverila da li je zaista on pozvao da bi bila sigurna da se radi o čoveku iz Gradske izborne komisije.

„Kada sam shvatila da je to ispravno što je uradio i što me je pozvao dogovorili smo se da napišem prigovor, overila kod javnog beležnika i predala“, ističe glumica.

Kako navodi, osećala se jako neprijatno.

„Jako neprijatno sam se osećala jer kada vidite da neko vlada vašim podacima od lične karte, preko matičnog broja, gde stanujem, to je nešto što je nedopustivo. A pogotovu krivotvorenje mog potpisa. Bilo mi je krajnje čudno, a pomalo i smeštno. Mogu da zamislim sudeći po situacijama koje nam se dešavaju u društvu, ali nisam pomislila da sam baš ja ta čiji potpis falsifikuju“, naglašava glumica.

„Od nas zavisi kako ćemo živeti“

Glumica je povodom predstojećih izbora istakla važnost inicijative ProGlas, koju je i sama podržala svojim potpisom.

„Od nas pojedinaca zavisi kako ćemo živeti. Oni se ne bore ni za jednu opozicionu stranku. Zamislite kolika je svest građana kad mi treba da ih molimo ga izađu i glasaju“, objašnjava sagovornica.

Podršku je dala i ekološkim protestima.

„Sve je krenulo od nasilja, strašne nepravde, kriminala, korupcije. Gde god zagrebete, ne valja“, navodi sagovornica.

Broj falsifikovanih potpisa uvećava se svakog dana

Ko je hteo da učestvuje na izborima – do sada je već morao da prikupi potpise i preda ih republičkoj, pokrajinskoj ili gradskim izbornim komisijama. Nisu svi, međutim, poštovali pravila i zakone – broj izbornih lista za izbore u Beogradu na kojima se pojavljuju, ispostaviće se, falsifikovani potpisi – uvećava se svakog dana. Sporni potpisi do sada su pronađeni na čak sedam izbornih lista, a među lažiranim su i podaci i potpisi nekih javnih ličnosti.

Podsetimo, gradska izborna komisija odbila je prigovore u slučaju falsifikovanja potpisa na izbornim listama za beogradske izbore koje su GIK-u podneli glumica Bojana Maljević, Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava i psiholog Aleksandar Baucal.

Oni tvrde da su njihovi potpisi falsifikovani, a njihovi lični podaci zloupotrebljeni.

Prethodno je već odbijeno šest prigovora, među kojima su i dva prigovora novinarke Jelene Zorić.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić kazao je u prilog svom stavu da prigovore treba odbiti zbog toga što GIK nema mogućnosti ni ovlašćenja da utvrđuje verodostojnost potpisa i da taj slučaj može da se odvojeno vodi u parničnom ili krivičnom postupku.

Falsifikovani potpisi Sofije Todorović i Aleksandra Baucala našli su se na listi „Srbija na Zapadu“, a falsifikovani potpis Bojane Maljević na listi „Usame Zukorlić“ na beogradskim izborima.

Podsetimo, Prvo osnovno javno tužilaštvo formiralo je, po službenoj dužnosti, predmet o eventualnim zloupotrebama ličnih podataka prilikom sastavljanja izbornih listi.

Gradska izborna komisija podnela krivičnu prijavu protiv M. G, zaposlene u beogradskoj opštini Savski venac zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave, kao i protiv više N. N. lica zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.

Krivična prijava podneta je i protiv N. N. lica, predstavnika koalicije „Dosta! Evropski put“, takođe zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Na osnovu te prijave je formiran predmet, radi provere da li se u radnjama nekog lica eventualno stiču sva bitna obeležja bilo kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare