Veterinar za N1: Psi koji su ubili novinara nisu smeli da se kreću slobodno

Vesti 05. jan 202319:39 63 komentara

Policija je uhapsila pedesetogodišnju Violetu M. zbog sumnje da nije obezbedila kavez u kojem su bili psi koji su izašli iz jednog dvorišta i napali i izujedali novinara Vladana Radosavljevića, koji je od zadobijenih povreda preminuo. MUP saopštava da je ona osumnjičena za krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti.

Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu da odredi zadržavanje do 48 sati Violeti M.

Povezane vesti

Kako se navodi u saopštenju Višeg javnog tužilaštva, Violeta M. je bila zadužena da u Velikoj Ivanči, u dvorištu kuće M.S. koja boravi u inostranstvu, hrani tri psa.

Tužilaštvo je navelo da je vlasnik pomenutih pasa A. S. koji je u zatvoru od septembra zbog posedovanja kilograma skanka, a psi su povereni na čuvanje M.S. Inače, protiv M.S. je već u toku krivični postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Mladenovcu zbog sumnje da je izvršila krivično delo Izazivanje opšte opasnosti, odnosno jer su isti psi napali 14-godišnju devojčicu i naneli joj lake telesne povrede 1. novembra 2022, u selu Nemenikuće u Sopotu.

Nakon tog napada psi su premešteni na lokaciju na kojoj su ubili Radosavljevića.

Jedan pas je rase staford, drugi je mešanac staforda i pit bula, a treći je mešanac nejasnog porekla.

Trenutno se sva tri psa nalaze u karantinu Veterine Beograd.

Veterinar Vladimir Terzin kaže za N1 da su pomenuti psi „za koje svi znamo da imaju jedan povećani stepen agresije“.

„Pogotovu imaju povećani stepen agresije u odnosu na druge pse, i u odnosu na odbranu teritorije. Tako da kod mešanaca tih rasa i tih rasa možemo očekivati da budu agresivniji prema svojoj okolini. Opasni psi po našem zakonu ne mogu da se kreću slobodno, moraju da budu na povocu, da imaju korpu, i za to su predviđene vrlo ozbiljne kazne od pet do 50.000 dinara“.

Biografija Vladana Radosavljevića

Vladan Radosavljević je rođen 1960. u Beogradu. Završio je gimnaziju na Banovom brdu, i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Novinarstvom je počeo da se bavi na Studiju B sredinom osamdesetih, i to prvo na radiju, a zatim i na prvoj nezavisnoj televiziji, NTV Studio B, gde je kao direktor produkcije učestovao u njenom osnivanju.

Nakon Studija B, Radosavljević je godinama radio u beogradskom Medija centru gde je nastavio svoju borbu za slobodu medija.

Sa kolegama iz PG Mreže 2007. osniva TV Akademiju koja se bavila obukom mladih novinara, učeći ih ne samo novinarskom zanatu već i najvažnijim etičkim standardima profesije.

Radosavljević je radio i kao glavni urednik na „Televiziji Banat“ iz Vršca, a potom je, do 2020. blisko sarađivao sa TV Šabac koja je u tom trenutku bila jedna od retkih slobodnih lokalnih medija u Srbiji.

Vladan Radosavljević je bio vatreni zagovornik etičkog i profesionalnog novinarstva kome je bio posvećen do kraja. Ostaće upamćen i po tome što je bio voditelj prvog TV duela u srpskim medijima između predsedničkih kandidata na izborima koji su održani 2002. godine.

Način na koji je Vladan Radosavljević preminuo čini njegovu smrt još potresnijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare