(VIDEO) Krdo gladnih konja i krava zarobljeno na Krčedinskoj adi, vlasnik moli sve za pomoć

Vesti 07. jan 202421:42 134 komentara

Krdo konja i krava nabujali Dunav ostavio je zarobljene na Krčedinskoj adi. Stočar Milenko Plavšić iz Kovilja poziva vojsku i, kako kaže, dobre ljude da mu pomognu da ih izvuče. Upozorava da već ima uginulih grla i da izgladnele, umorne i promrzle životinje ne mogu dugo da čekaju. Sa prvim snegom, možda za njih već bude kasno.

Čuvaju Koviljčani stari vojvođanski običaj – Vijanje Božića.

Pročitajte još:

Ali ove godine sa njima nije zajahao konja komšija Milenko Plavšić. On i na Božić ima veliku muku.

„Moje životinje su ugrožene. Ja ne spavam noćima, jer, ja ovo nisam steko za jedan dan“, kaže Plavšić.

Zbog nabujalog Dunava, ostale su Milenku krave i konji da gladuju i smrzavaju se na Krčedinskoj adi.

„Ja imam preko sto komada, oko 130 komada. Trebalo bi, ali, ne verujem. Slikane su, dve su uginule, šta će još uginuti ne znam, šta će se podaviti“, zabrinut je Plavšić.

Kaže da su mu ukrali skelu, ali i da mu lokalni moćnici brane da uzme svoje životinje.

„Otišo sam po moje krave 31. decembra, ja, sinovac i unuk i još dvojica. Dane mi je preko drugog poručio da ne smem da diram moje krave da teram, jer će nas pobiti sve“, kaže on

N1: Šta kaže policija?

„Policija ništa ne kaže, u policiju odem kao da nisam ni bio. Evo službena zabeleška, oni nisu nadležni, kažu javnom tužiocu. Javnog tužioca baš briga, njihov čovek i baš ga briga da li će moje životinje pocrkati ili podaviti se“, objašnjava Plavšić.

Zato sam od najcrnje sudbine ne može da ih spase, pa ih sa obale samo tužno gleda i doziva.

N1: Zovete ih one prilaze?

„Da, one muču, znaju moj glas. Samo što se boje da ne ostave mlade teladi. Znaš, ima tu par krava oteljenih nema ni mesec dana i tako čuvaju telad, jer, ako nalete na neki ološ, kao što se vidi tamo, mogu da se podave“, kaže Plavšić.

Jači konji su preplivali, pa i poneka krava. Sada ih Milenko traži po poljima da tako izgladneli ne naprave štetu. Ipak se nada da ni za krdo koje je ostalo na adi još nije kasno.

A to je pod velikim znakom pitanja, jer dok ih gleda sa obale pokazuje nam kako konji ulaze u vodu, gule koru sa stabala i traže sitne grančice – da bi nešto pojeli.

„Vojska bi najpre, ako imaju veliku skelu da mi pomognu da natovarimo sve krave odjednom. Sve ljude, i vojsku i policiju, sve koji mogu pozivam da mi pomognu“, očajan je Plavšić.

A pomoć mora da stigne pre snega, koji samo što nije.

„Žao mi je mojih životinja, ljudi su neodgovorni, nehumani, a ja sam sam nemoćan“, kaže nesrećni čovek.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare