(VIDEO) Novi snimci Kosovske policije: Kako je počeo napad u Banjskoj

Vesti 01. okt 202323:13 172 komentara

Kosovska policija je na konferenciji za medije objavila više video snimaka, među kojima i one koje je zabeležila kamera u vozilu, a na kojima se, navodno, vidi kako je počeo napad na Kosovsku policiju u selu Banjska na severu Kosova.

Snimak s kamere u vozilu, koji nosi datum od 24. septembra i navodno je načinjen u rano jutro, prikazuje trenutak eksplozije u kojoj je prema tvrdnjama Kosovske policije poginuo njihov pripadnik.

„Prvobitni napad terorističke grupe, prema dostavljenim informacijama, prvo je izvršen eksplozivom, od čega je poginuo policijski vodnik policijske stanice Zvečan, a nakon ovog napada eksplozivom počeo je napad teškim naoružanjem istovremeno u pravcu ostalih policijskih službenika koji su bili na licu mesta. Video prikazuje prve napade terorističke grupe na policiju Kosova. Napadi, kako se vidi, izvršeni su različitim oružjem, počevši od Zolje i drugog teškog naoružanja“, navodi se na Fejsbuk stranici Kosovske policije uz opis videa.

U oružanom sukobu u selu Banjska poginuo je pripadnik kosovske policije i trojica napadača, poreklom Srbi sa severa Kosova.

Snimci vežbanja napada

Kosovska policija je na svom Fejsbuk nalogu objasnila da naredni snimci prikazuju obuku koju su pripadnici naoružane grupe prolazili. Prema njihovim tvrdnjama, snimci su nastali 2. i 20. septembra.

Snimak sa Kopaonika, napravljen u blizini hotela Grej, navodno predstavlja testiranje odeće koja je protiv termo kamera.

Jedan od snimaka, prema rečima kosovskih zvaničnika, pokazuju završne vežbe grupe na poligonu Vojske Srbije poznatom kao Pasuljanske Livade.

Na njima se vide i operativne taktičke vežbe, kao i navodnu simulaciju podrške oklopnim vozilom Hamvi.