(VIDEO) Novinarka CINS-a se zaposlila u call centru SNS i otkrila kako se plaćaju glasovi

Vesti 29. nov 202320:16 191 komentara

Tajni zadatak za javni interes. Da li ste se ikada zapitali kakva "vojska zaposlenih" radi na pozivanju birača pred izbore sa pitanjem za koga će glasati? Novinarka CINS-a zaposlila se u call centru SNS-a i otkrila šemu rada, ali i mnogo više od toga. Kako se plaća za glas...

Dunavska BB – adresa je sa koje svakoga dana više od stotinu ljudi upućuje pozive građanima Srbije sa jedinim pitanjem: da li ćete glasati za SNS?

Iako spolja ništa ne ukazuje na to da se baš na ovoj lokaciji odvija jedna od najvažnijih aktivnosti za naprednjake, javnost je o tome saznala kada je iza ovih vrata zakoračila novinarka CINS-a, koja je bila na tajnom zadatku.

„Zapravo se tamo dolazi preko preporuke. To je bio jedan od suštinskih koraka koji smo mi morali da uradimo, da nađemo osobu koja bi nas preporučila za taj rad. Kada smo to uspeli ja sam dobila poziv od organizatorke kol centra i ubačena sam u jednu Whatsapp grupu u kojoj su se delila obaveštenja kada se radi, kakve su smene i kolike su dnevnice“, kaže Ivana Milosavljević, novinarka CINS-a.

Zvanično, u pitanju je agencija za hostese „M&J Lady „, sa njihovog broja stižu sve dalje instrukcije. Dnevnica za rad u kol centru je 3.000 dinara za dan, osim na dan izbora. Tada je troduplo veća, devet hiljada. Ali, postoji „začkoljica“.

„Ali, moraćeš da pre ulaska na posao, prvo se ide da se glasa i dolaziš se na posao. Razumeš me? Onda treba da slikaš taj glasački i pošalješ samo meni. Znači to niko ne sme da zna, niko ništa. To je bukvalno vaša ulaznica za taj dan, za rad, razumeš“, objašnjava ženska osoba iz agencije na snimku.

Šema dalje nalaže da se novac za ispunjeno isplaćuje na ruke. I to na potpuno drugoj lokaciji u odnosu na kol centar. Naime, baš ovde gde se nalazi nevladina organizacija „Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda“. Danas nismo zatekli zaposlene, a ovako to inače izgleda:

Odlomak iz snimljenog razgovora novinarke i kol centra:

Milena (kol centar): Ćao draga.

Novinarka CINS-a: Ćao, Ivana Milosavljević je.

Milena (kol centar): Koliko si imala dana?

Novinarka CINS-a: Jedan, onaj ponedeljak.

Milena (kol centar): Reci mi samo za 17. decembar, jesi li ubačena u grupu?

Novinarka CINS-a: Nisam.

Milena (kol centar): Odakle si ti?

Novinarka CINS-a: Iz Knjaževca, ali u Beogradu živim.

Milena (kol centar): Imaš prebivalište ovde?

Novinarka CINS-a: Da, da.

Milena (kol centar): Prebivalište imaš?

Novinarka CINS-a: Da,da.

Milena (kol centar): Top, bravo kraljice.

Milena (kol centar): Dobro, Ivana, reci mi, 17. decembra je l’ možeš da radiš?

Novinarka CINS-a: Mogu, da.

Milena (kol centar): Ivana Milosavljević (zaokružuje), i dnevnica je devet hiljada, treba da se glasa pre dolaska na posao …Znači, dnevnica je devet hiljada i treba da se slika glas pre nego što se dođe na posao, pošalješ meni taj glas, to nam je samo neka garancija da si naša, da si lojalna i da ćeš dobiti devet hiljada (smeje se).

Svesna toga ili ne, tek osoba koju ste čuli pokazala je kako funkcioniše „kupovina glasova“, što je prema zakonu krivično delo. I to nije jedini potencijalni „greh“ sa aspekta zakona, jer se ovako krši i zagarantovana tajnost glasanja.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija za N1 kaže da su stranke dužne da u izveštaju objave kako su trošile novac u kampanji.

„Rubrika neka posebna, koja bi se odnosila na kol centre, u tom izveštajnom obrascu ne postoji, pa stoga će Agencija za sprečavanje korupcije kada dobije izveštaj morati da zatraži neke dodatne podatke da bi videla da li su ovi troškovi prikazani“, objašnjava Nenadić.

Ako prijave, biće to više milionski iznosi.

„Znamo da se nedeljno isplati 1120 dnevnica, što znači da se nedeljno da preko tri miliona dinara“, kaže Ivana Milosavljević, novinarka CINS-a.

I to samo za Beograd i jedan kol centar koji je ovde organizovan. A zna se da je ista šema razrađena i na jugu, u Nišu.

Zvonio je telefon i Višem javnom tužilaštvu, ali pitanje je bilo malo drugačije – da li će reagovati?

Pogledajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare