(VIDEO) Srednjoškolci snimili film o prevenciji suicida, pozivaju ministarstvo da ga uvrsti u nastavu

Vesti 22. sep 202322:26 10 komentara

Srednjoškolac, Boris Šejmeši iz Kikinde i njegovi školski drugari, uz pomoć nastavnika i psihologa napravili su nesvakidašni film. Naime reč je o edukativnom filmu o prevenciji samoubistva koji šalje poruke kako prepoznati nekog ko o tome razmišlja i kako mu pomoći.

„Prepoznali smo problem koji je kod nas još uvek tabu tema, a veliki je ozbiljan. O njemu je teško pričati ali mi smatramo da je to jako važna tema i zato smo napravili film o prevenciji suicida kako bi svima koji ne žele da govore o svom problemu pokazali da postoji način da izađu iz toga, a svoje vršnjake edukujemo kako da postupe ako uoče takav problem. Mislim da vršnjaci, međusobno, najbolje znaju ko kakav problem ima, i da je svakom lakše da se obrati nekom svom vršnjaku i kaže mu šta ga muči“, rekao je Šejmeši u emisiji Crvena linija.

On je rekao i da su film pre svega pravili za svoje drugare, njihove roditelje i za svakog koga brine ova tema.

Film je premijerno prikazan u Kikindi i izazvao je potpuni muk u publici.

„Posle premijere u Kikindi nastao je muk, ali smo mi imali utisak da su ljudi shvatili šta smo želeli da poručimo i kažemo. Tema filma jeste mračna i totalno je bilo za očekivati da posle filma bude muk, jer ljudima teško kada ih podsećamo na stvari koje sve nas bole. Takvu smo reakciju hteli i da izazovemo jer to je nešto što ne može da se zaboravi, to je nešto o čemu treba i mora da se priča“, rekao ovaj srednjoškolac.

Boris je naveo i to da su mladi sve više postali otuđeni jedni od drugih.

„Mladi su više pogođeni ovim problemom, usmereni smo na društvene mreze i zadali smo sebi visoke ciljeve i možda je zato broj suicida znatno veći. Zato je jako važno pitati ljude kako su, i prijatelje i one koji nisu. Jako malo brinemo jedni o drugima“, rekao je on.

Boris Šeljmeši i njegovi drugari koji su učestvovali u izradi ovog filma žele da on bude uvršten kao obavezan na časovima veronauke i građanskog vaspitanja u svim školama u Srbiji i poziva Ministarstvo prosvete da kontaktira Tehničku školu u Kikindi i što pre uvrsti ovaj film u nastavu.

„Pozivam ministarstvo da to uradi, voleo bi da sprečimo pre nego što bude kasno“, poručio je ovaj mladić.

Pogledajte još: