Vidojković sa tajne lokacije: Za situaciju u kojoj sam direktno odgovorna država

Vesti 06. mar 202314:02 68 komentara

Pisac i jedan od autora podkasta „Dobar loš zao“ Marko Vidojković morao je da bude relociran zbog pretnji i ugrožene bezbednosti. Međunarodni PEN centar je pomogao u njegovoj evakuaciji i preseljenju. Vidojković za N1 kaže da postoji osnovana sumnja da je taj teror organizovan, da nisu u pitanju nasumične pretnje "nekakvih ludaka", već da su stručna lica Međunarodnog udruženje pesnika, esejista i književnika (PEN) procenila da je to orkestrirano većinom od strane režima i da je "režim do guše upleten u teror nad novinarima", posle čega je i došlo do odluke da supruga i on budu hitno relocirani.

Vidojković za N1 Studio Live istakao je da je do njegovog relociranja došlo tako što su pretnje koje su mu upućivane i kampanje protiv njega „orkestrirane od najviših državnih rukovodilaca i režima godinama unazad“.

Povezane vesti

„Dve godine nakon objavljivanja romana ‘Đubre’ to je baš eskaliralo, a krajem prošle godine napadi su dodatno eskalirali, u kratkom periodu stigla je pretnja redakciji Danasa, u kojoj sam kolumnista, da će nas pobiti kao Šarli Ebdo zbog antisrpskog delovanja. Stigao mi je i poziv na treće ročište po tužbi Aleksandra Šapića, trećoj protiv mene. Imao sam kampanju na svim režimskim portalima kada sam apelovao da građani bojkotuju SNS reprezentaciju u fudbalu, praćenu novim pretnjama i još neke stvari koje su se desile bile su mi zvono na uzbunu“, rekao je Vidojković.

On je naglasio da je proteklih godina imao oko 50 pretnji, a samo poslednje dve godine Nenad Kulačin i on prijavili su 30-tak pretnji, od kojih su samo dve imale pravosudno rešenje.

„Zaključio sam da je situacija kritična i da posle dve godine života praktično u kućnom pritivoru, supruga i ja ne možemo to više da izdržimo. Bojao sam se da će mi zbog antiruskih i otvorenih proevropskih demokratskih stavova pasti saksija na glavu u jednom trenutku. Usledilo je to da sam se, pošto domaće pomoći nema i neće je biti, obratio sam se ambasadi kraljevine Švedske i razgovarali smo o slobodi medija i koliko je ona važna za razvoj Srbije. Za moj slučaj su se zainteresovale i Ambasade Holandije i Kanade a izveštaji o oba sastanka javno su objavljeni na Facebook stranicama ambasada“, dodao je Vidojković.

Pošto je ambasada Holandije napisala da je razgovor bio i o pretnjama smrću, to je primetio PEN centar i pozvali su Vidojkovića koji im je objasnio sve šta se dešavalo, a poslao im je i dokaze o „sijaset kampanji i pretnji“.

Vidojković sada sa tajne lokacije poručuje da je tu život bolji. „Moja supruga žrtva je nekoliko kampanja, pretnje stižu i ovog trenutka. Nema pauze, oni se iživljavaju i dalje. U Srbiji u kojoj se to dešava život je nemoguć, a ovde život postoji. Možemo posle duže vremena da izađemo napolje“, rekao je Vidojković.

Naglasio je da ih je PEN centar upozorio da nikako ne govore gde se tačno nalaze, da što ređe dolaze u Srbiju i da se u zemlji u kojoj su „čuvaju kao da su u Srbiji“.

„Shvatili su to veoma ozbiljno. Stručna lica su zaključila da meni ne preti opasnost od rendom manijaka, nego je za situaciju u kojoj se nalazim direktno odgovorna država, a država ima dugačke pipke i ako nešto žele mogu da nam to urade bilo gde“, naglasio je Vidojković.

Dodao je da je Boris Tadić „uradio veliki posao“ za porodicu Vidojković.

„Poslednje tri epizode DLZ vodio sam preko Skajpa, u svakoj sam rekao da sam relociran, ali to nikako da dopre do nekoga. Boris se očigledno iznervirao i sada svi znaju za to, što povoljnije utiče na našu bezbednost“, kaže.

Dodaje i da je PEN centar mudro kontaktirao Verana Matića, koji je član obe radne grupe za bezbednost novinara i tako je slučaj stigao i do državnih organa formalnim putem, a ne smao putem podrške Borisa Tadića i medija koji su to preneli i demokratske opoziicije i građana koji su sve osudili,

„Ne mislim da u mom slučaju može situacija da se brzo promeni jer tako dugo je rađeno na tome da život moje porodice bude nesnosan i to ne može da se reši za dan dva“, naglasio je.

Bitno je, kako dodaje, što je velika i bitna organizacija kao PEN saznala za situaciju u Srbiji. Prenosi i da mu je jedan od funkcionera PEN-a rekao da je Srbija jedno od najgorih mesta na planeti za bavljenje novinarstvom.

On je naglasio da je i Nenad Kulačin ugrožen sličnim pretnjama kao i on, kao i da mu je napadnuta majka u Boru, a njemu su lepili nalepnice sa kućnom adresom.

„Očekivao sam represiju i odmazdu ali da će biti toliko odvratno i da će se to odnositi i na moju spurugu, da će moja majka morati da stavlja blindirana vrata, nisam baš očekivao“, zaključio je Vidojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare