Vijetnamskim radnicima vraćeni pasoši

Vesti 19. nov 202116:07 > 20:45 61 komentara
paso[ vijetnamac
N1

Vijetnamskim radnicima vraćeni su pasoši, potvrđeno za N1 iz više izvora. Posle jučerašnje selidbe vijetnamskih radnika u bolji smeštaj, ekipa N1 u neuslovnim barakama zatekla još 90 radnika.

Podignuta je žičana ograda, a obezbeđenje i dalje čuva industrijsku zonu.

Sinoć je počelo preseljenje vijetnamskih radnika koji rade na izgradnji fabrike Linglong. Deo je prebačen u drugi deo industrijske zone Zrenjania, u uslovnu zgradu, a njih 90 je premešteno u Kaštel Ečka, koji funkcioniše kao hotel s tri zvezdice, javila je reporterka N1. Prema informacijama koje je dobila od onih koji su u hotelu, njima je zabranjeno da napuste objekat.

Neki radnici kažu da su im pasoši vraćeni sinoć, neki da im je vraćen jutros, navodi. Zaštitnik građana Zoran Pašalić bio je u Kaštelu, rekao je da se i sam uverio da svim imaju svoje pasoše – da su im uzeti na revers, iz tehničkih razloga i da bi u slučaju gubitka ili oštećenja pasoša najbliža instanca kojoj bi morali da se obrate bila bi Ambasada Vijetnama u Rumuniji.

Zaštitnik je rekao i da su u toku pregovori sa radnicima koji žele da ostanu da rade u Srbiji. Takođe je naveo da osnovu njihovog nadzora nisu uočeni elementi trgovine ljudima, ali da je to nešto o čemu treba da osluči tužilaštvo, kome je taj slučaj i upućen.

Povezane vesti:

Radnici su u Ečku, podsetimo, dovedeni juče kasno popodne autobusima gradskog prevoza, praćeni kineskim menadžerima u džipovima, a ispred ulaza u hotel nalazilo nekoliko luksuznih automobila i jedna policijska patrola.

Jedan od zaposlenih u hotelu ispričao je za N1 da su dobili rezervaciju za radnike i da nema informaciju koliko će ostati. Nije želeo da kaže ko je napravio rezervaciju i koliko košta smeštaj.

Ministarstvo spoljnih poslova Vijetnama naložilo ambasadi da prati situaciju

Vijetnamski medij Laodong objavio je da je portparolka Ministarstva spoljnih poslova u Vijetnamu održala konferenciju navodeći da je kontaktirana Ambasada Vijetnama u Rumuniji koja joj je prenela da ima neke informacije iz medija u Srbiji i da radi na njihovoj proveri, kao da će kontaktirati kompanije u Srbiji. Ministarstvo je naložilo ambasadi, prema rečima portparolke, da pomno prati situaciju i da kontaktira lokalne vlasti kako bi proverilo sve informacije, kao i da preduzme neophodne radnje da zaštiti i osigura bezbednost i interese vijetnamskih radnika u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare