Vila bivše SFRJ u Njujorku prodata za 50 miliona dolara

Vesti 29. sep 202219:59 38 komentara
Menhetn, Njujork, SAD
REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Američka agencija za nekretnine Eliman završila je prodaju kuće pored Central parka u Njujorku, koja je bila u vlasništvu država naslednica bivše Jugoslavije. Kuću pored čuvenog parka kupac iz Londona platio je 50 miliona dolara (51,5 miliona evra). Da je ova zgrada, objekat nekadašnje Stalne misije SFRJ, a potom Stalne misije Srbije pri UN u Njujorku, prodat, potvrdilo je Tanjugu i Ministarstvo spoljnih poslova. Srbiji je od navedene sume, shodno kvoti koja je utvrđena Aneksom B Sporazuma o pitanjima sukcesije (Beč, 2001), pripalo 20 miliona dolara, rečeno je u ministarstvu.

Kuća u Njujorku, koja je bila u vlasništvu bivše Jugoslavije, konačno je prodata posle višegodišnjeg traženja kupca. Ugovor je potpisan u martu, a prodaja je završena krajem septembra.

Vila se nalazi u elitnoj Petoj aveniji, odmah pored Central parka i jedna je od najstarijih vila u Njujorku. Kupac iz Londona platio je 50 miliona dolara (51,5 miliona evra).

„Prodaja Pete avenije 854 otvara sledeće poglavlje u slavnoj istoriji ovog imanja, koje je nekada bila u vlasništvu unuke potomka Kornelija Vanderbilta, a kasnije komunističkog vođe Josipa Broza Tita. Novi vlasnik zgrade upravo je kupio važan deo istorije Njujorka“, prokomentarisao je posao agent za nekretnine Tristan Harper.

Kupac iz Londona nije identifikovan na svoj zahtev.

Kuća na Petoj aveniji izgrađena je 1905. Projektovala ju je arhitektonska firma Voren i Vetmor, koja je potpisala i čuvenu Centralnu železničku stanicu u Njujorku.

Teško je oštećena u požaru 2018, pa je unutrašnjost morala da bude temeljno renovirana.

Zgrada ima 32 sobe, 12 kupatila i dva lifta. Unutrašnjost je luksuzna, američki mediji su je opisali kao jednu od najprestižnijih privatnih zgrada na Petoj aveniji, a prema podacima slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, to je poslednja očuvana palata u vlasništvu Kornelijusa Vanderbilta.

Zgrada se može pohvaliti izuzetnim pogledom na Central park, a unutrašnje uređenje inspirisano je Versajskom palatom, mnogi komadi su u potpunosti očuvani. U unutrašnjosti su i dve francuske tapiserije iz 18. veka, 17 kamina, retki komadi italijanskog mermera i ručno oslikani plafoni. U glavnoj sali plafon je visok deset metara.

Jugoslavija je posedovala kuću od 1946. godine i tada je za nju platila 300.000 dolara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare