Virtuelni spomenik srebreničkim žrtvama i zahtev za Danom sećanja u Srbiji

Vesti 11. jul 202219:27 > 21:54 25 komentara

U parku kod Predsedništva Srbije članovi više nevladinih organizacija i građani, paljenjem sveća od 18.30h, odali su počast ubijenima u Srebrenici. Istovremeno, oni traže i da se 11. jul u Srbiji proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Okupljanje je počelo oko 18h.

U Pionirskom parku su se okupili jer je to pozicija sa koje može najbolje da se demonstrira filter koji je napravljen. Okupili su se građani i aktivisti, a svako ko ima Fejsbuk ili Instagram može da ima taj efekat koji se zove „Pamtimo“.

Povezano:

Naime, kada se telefon usmeri ka Skupštini pojaviće se imena stradalih, a čuje se i glas koji ih iščitava i koji saopštava koliko godina su imali.

Autorka Mija David rekla je da je ovaj virtuelni projekat jedna vrsta spomenika žrtvama iz Srebrenice, kad nije moguće u ovoj realnosti imati pravi.

Zahtev upućen Predsedništvu je da se 11. jul proglasi za Dan sećanja za stradale genocida u Srebrenici. U Deklaraciji koja je usvojena u Skupštini Srbije 2010. osuđen je zločin, a reč genocid se ne pominje.

Juče su „Žene u crnom“ razvile transparent „Pamtimo Srebrenicu“ i jedan od natpisa koji se video tada je i „uklonite mural ratku Mladiću“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare