Više novinarskih udruženja istupilo iz Radne grupe za bezbednost novinara

Vesti 13. mar 202113:52 > 21:097 komentara

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres“ danas su istupili iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara, zbog ignorisanja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji. Prethodno je iz te radne grupe izašla i Fondacija "Slavko Ćuruvija".

Iako su pokazala ozbiljnu nameru da se učešćem u Radnoj grupi unapredi bezbednost i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika, NDNV, NUNS, Asocijacija medija, AOM i Lokal pres smatraju očiglednim da predstavnici institucija Grupi ne žele da se suštinski bave ovim problemom, navodi se u saopštenju.

povezane vesti

Dodaje se da uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da Radna grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije KRIK iz Beograda, niko od Vladinih članova nije reagovao na te pozve.

„Napadi na KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja i asocijacija u medijima koji krše Kodeks novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije, ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije, ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti naših kolega“, dodaje se u saopštenju.

Zbog svih ovih razloga, upravni odbori pet udruženja i asocijacija, kako se ističe, ne vide više nikakvu svrhu učešća u Radnoj grupi.

Smatramo da je isključiva odgovornost institucija da stvore atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare. Izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

„Bez obzira na neaktivnost nadležnih, ova udruženja i asocijacije će svim svojim kapacitetima nastaviti da rade na unapređenju bezbednosti i položaja novinara i novinarki u Srbiji. Osim profesionalne i stručne podrške i solidarnosti, udruženja obezbeđuju i besplatno pravno savetovanje onim članovima koji su ugroženi“, ističu udruženja.

„Retorika javnih funkcionera se nije promenila“

Marija Vukasović iz NUNS-a objašnjava da je to udruženje istupilo pre svega zbog neodgovaranja vladinih članica te grupe na predlog medijskih i novinarskih udruženja da zajednički reaguju, kao radna grupa, u slučaju ove vrlo opasne kampanje koja se nekoliko dana unazad vodi protiv novinara KRIK-a. Ali, smo takođe imali u vidu činjenicu da pitanje se bezbednosti novinara od trenutka formiranja ove radne grupe nije promenilo, niti se videlo da će se doprineti boljoj atmosferi, kazala je i dodala, da se s druge strane videlo da se retorika javnih funkcionera, od kada postoji Radna grupa, takođe nije promenila.

Kaže da o no što zna za ostala udruženja – da su isti razlozi. „Ćutanje i neodgovaranje na naše mejlove, iako je više udruženja poslalo i svoja obaveštenja da istupamo iz Radne grupe“, kaže Vukasović.

 

 

Komentari

Vaš komentar