Više od 34 gigabajta podataka našlo se na internetu: EPS ćuti o šteti i kada će stabilizovati sistem

Vesti 19. jan 202420:02 111 komentara

Više od 34 gigabajta korisničkih podataka Elektroprivrede Srbije našlo se na internetu, posle napada hakera. Međutim, ni posle mesec dana od tog napada, sem što su podaci dospeli u javnost, ova kompanija se nije oporavila od upada u sistem pa na njihovim šalterima ne možete da platite račun za struju.

Korisnički podaci, ugovori EPS-a, izveštaji, bilansi i mnogi drugi poverljivi dokumenti, sve to našlo se na internetu. A oni koji su se domogli ovih podataka, hakeri, već najavljuju da će nove objaviti u četvrtak.

Stručnjaci za internet bezbednost veruju da su hakeri u javnost pustili samo deo podataka koje imaju. Ali i da su sa tim podacima ugroženi svi, od EPS-a, države, pa sve do građana.

„Ti podaci sadrže vitalne informacije, to jest, mogu da sadrže vitalne informacije i o upravljanju ovim energetskim sistemima, pristupne podatke za te osetljive sisteme, koji mogu da ugroze bezbednost i snabdevanje energijom naše zemlje“, kaže konsultant za informatičku bezbednost Ivan Marković.

Ovo nije i prvi slučaj da lični podaci građana i baze podataka velikih državnih sistema budu nezaštićeni, da se nađu u posedu onih koji ne bi smeli da ih imaju

„Setite se situacije sa katastrom, situacije sa bazom podataka Fonda zdravstvenog osiguranja koje je Ministarstvo zdravlja gotovo, na otvoreno, stavilo na raspolaganje nekoj fantomskoj bugarskoj firmi“, objašnjava advokat Rodoljub Šabić.

Da li su krivci za ovakve slučajeve kažnjeni to nikad nismo saznali. Kao i u ovom slučaju, kada EPS ćuti i ne objašnjava ni kolike su razmere štete, ni kada bi sistem mogao da se stabilizuje.

„Nemamo adekvatan odgovor institicija i verovatno pokušavaju da zataškaju ceo ovaj incident koji, zapravo se ne dešava samo sada. Mi smo upozoravali još u aprilu da ovako nešto može da se desi, jedino je EMS priznala da imaju kompromitovane naloge“, navodi Ivan Marković.

Problem je, kaže Rodoljub Šabić, što vlast zaštitu podataka više shvata kao parolu, nego kao realnost. Pa će posledice nečijeg nemara i neznanja biti velike.

„Mi idemo ka situaciji, u kojoj ćemo imati jedan potpuno konfuzan i neupotrebljiv sistem. I jednog dana kad se odlučimo da zemlja gradi realan sistem zaštite podataka o

ličnosti moraćemo da uradimo kompletan reset“, objašnjava Šabić.

Do tada pitanje je kako će EPS i druge institucije koje poseduju naše podatke iste ubuduće čuvati. I kome možemo da verujemo da su naši podaci bezbedni i da neće završiti u rukama nekog ko ih može zloupotrebiti. Kao i možda još važnije pitanje – da li će EPS ikada objasniti šta se tačno dogodilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare