Više od hiljadu amandmana na pravosudne zakone, opozicija ministarki ne veruje

Vesti 04. feb 202319:1214 komentara

Pred poslanike Skupštine Srbije stigli su i predlozi izmena pravosudnih zakona. Menjaju se Zakon o sudijama, uređenju sudova, Visokom savetu sudstva, Zakon o Visokom savetu tužilaštva i tužiocima. Ključna izmena je to što sudije i tužioce više neće biti birane u Skupštini, nego će ih birati i razrešavati dva pravosudna tela. Dok nadležna ministarka uverava da se na ovaj način uklanja politika iz pravosuđa, opozicija poručuje - ovo je samo prepakivanje starog sistema.

Promene u pravosuđu za koje su građani na referendumu glasali pre godinu dana, danas su došle pred poslanike u Skupštini. Promena pet pravosudnih zakona ukloniće politiku iz odlučivanja o tome ko može da bude sudija i tužilac, a ko ne, uverava nas ministarka pravde.

„Što će omogućiti veću nezavisnost sudija i samostalnost nosilaca javnotužilačkih funkcija“, rekla je ministarka pravde Maja Popović.

Opozicija ministarki, a ni onome što je na papiru, ne veruje.

PROČITAJTE I:

„Ovo nije nikakva reforma, već je prepakivanje postojećeg sistema onako kako vama odgovara“, smatra Jelena Jerinić iz Ne davimo Beograd.

„Svi znamo da ovde nešto smrdi i da ovde nešto nije u redu sa ustavnim promenama i svi znamo da je ovo ucena iz Evropske unije“, poručuje lider Dveri Boško Obradović.

„Kao što Gete kaže, ako prvo dugme zaključate pogrešno. svako sledeće će biti, to se dešava kod nas“, naveo je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

„Na sceni je jalovo simuliranje stvaranja nezavisnog pravosuđa“, smatra Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde.

„Da li je moguće da se ne radujete nečemu gde je Srbija pozitivno ocenjena, ja taj aspekt razmišljanja ne mogu da razumem“, kaže ministarka Popović.

Sigurni su opozicionari da pozitivne ocene Venecijanske komisije neće izbrisati negativan uticaj stranačke politike na pravosuđe. Odnsono, da će u nekim sporovima uvek biti važno čiji je sudija.

„U sporovima koji će neki imati kada država dođe da im ekspropriše zemlju da bi se izgradio još jedan grad na vodi ili kada budu birani tužioci koji neće reagovati kada nečiji član porodice se nađe na putu bahatog funkcionera“, kaže Jerinić.

Najviše prostora za uticaj na sudije i tužioce ostalo je, kažu iz Narodne stranke, kroz pozicije četvoro istaknutih pravnika, odnosno članove pravosudnih tela – Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva. Kada je reč o tužiocima, pitaju opozicionari koji mehanizam će ih naterati da progovore kada se, na primer, ošteti energetski sistem zemlje.

„Da se uz koordinaciju države ruši Savamala ili se zaključuje štetni ugovor u Telekomu ili se daje državna zemlja besplatno prijateljima vlasti“, navodi Marinika Tepić.

Šta o kvalitetu predloženih zakona posčanici misle govori i to što su podneli preko hiljadu amandmana. Raspravljaće o pravosuđu i u nedelju, a glasanje se očekuje tek u utorak.

Komentari

Vaš komentar