Više od polovine domaćinstava u Vojvodini ima samo septičke jame

Vesti 23. apr 202312:27 > 12:33 7 komentara
Shutterstock/ilustracija

Više od polovine domaćinstava u Vojvodini i dalje nije priključeno na kanalizaciju pa se otpadne vode ispuštaju u septičke jame koje potom u najvećem broju slučajeva svojim cisternama crpe privatnici, ali se ne zna gde ih izbacuju, javio je danas vojvođanski istraživački portal VOICE.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija rekao je za VOICE da je pokrivenost Vojvodine kanalizacijom između 40 i 45 odsto.

„I dalje više od 50 odsto domaćinstva u Vojvodini ima septičke jame, zagađuje podzemne vode i ne zna se gde te vode odlaze“, naveo je Dalmacija.

Javna preduzeća iz 11 opština su potvrdila za VOICE da ne obavljaju tu uslugu, dok od osam javnih preduzeća VOICE ni posle nekoliko meseci čekanja nije dobio odgovore.

Građani u Vojvodini češće za potrebe crpljenja septičkih jama pozivaju privatnike, uglavnom lokalne firme koje imaju cisterne, i za ovu uslugu naplaćuju znatno manje novca nego javna preduzeća, navedeno je u članku.

Iz Javno-komunalnog preduzeća „Temerin“ iz istoimene opštine su naveli da nakon crpljenja otpadne vode odnose u lagunu u sastavu gradske deponije, iz JKP „Naš dom“ iz Apatina naveli su da je Dunav krajnji recipijent ovih otpadnih voda, dok se u Tisu izlivaju otpadne vode koje iz septičkih jama crpi JKP „7. oktobar“ iz Novog Kneževca.

Pročitajte još:

„Problem je i kada se ne zna gde se istresa, pa se istresa u neke kanale ili kanale za odvođenje površinskih voda, što dovodi do zagađivanja i ugrožavanja životinja koje se mogu razboleti“, rekao je profesor Dalmacija.

Najveći deo otpadnih voda iz septičkih jama crpe privatnici kojima za obavljanje ove osetljive delatnosti nije potrebna licenca, niti imaju dužnost da nadležne ustanove obaveste o tome gde ispuštaju otpadne vode, napisao je VOICE.

„Ispuštanje otpadnih voda na za to nepredviđena mesta i od neovlašćenih i neobučenih lica predstavlja opasnost od zaraze i pojave bolesti i oboljenja jer zagađenje dospeva u životnu sredinu, a iz životne sredine u žive organizme uključujući i ljude“, rekao je za VOICE predsednik udruženja Inženjeri zaštite životne sredine Igor Jezdimirović.

On je dodao da sadržaj septičkih jama na različite načine završava u podzemnim vodama i zagađuje ih.

VOICE je naveo da ni Novi Sad kao najveći grad u Vojvodini nema kanalizacionu mrežu na celoj svojoj teritoriji, a jedan od primera je i deo naselja Klise, Gornje livade, gde jedan od komšija godinama ispušta otpadne vode u svom dvorištu, na otvorenom, zbog čega građani imaju velikih problema sa smradom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare