Više stotina članova akademske zajednice potpisalo podršku Dinku Gruhonjiću

Vesti 05. apr 202420:42 22 komentara
N1

Povodom nedavnih dešavanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i zahteva da se prof. dr Dinku Gruhonjiću uruči otkaz zbog izjava u javnosti, otvoreno pismo uputilo je 740 članova akademske zajednice.

„Iako među nama postoje različita mišljenja o temama o kojima govori kolega Gruhonjić, ono oko čega smo saglasni jeste da svako ima pravo na slobodu izražavanja mišljenja u okvirima koji su Ustavom i zakonima definisani“, stoji u ovom pismu, koje prenosi 021.rs.

Navodi se da „poštovanje različitih mišljenja u pogledu otvorenih društvenih pitanja i društveni dijalog čine jedno društvo jačim i omogućavaju mu da pronađe najbolja ili najmanje loša rešenja“.

„Nesaglasnost u mišljenjima o nekom društvenom pitanju ne može i ne bi smela da bude razlog za uručivanje otkaza. Ukoliko bi, uprkos tome, prihvatili takvu praksu, to bi ukazivalo da prihvatamo jednoumlje i konformizam kao osnovne vrednosti, a da je podobnost mišljenja valjan kriterijum za izbor ili otpuštanje nastavnog osoblja“, ističe se.

Potpisnici otvorenog pisma poručuju i da očekuju od predstavnika Univerziteta u Novom Sadu i fakulteta u njegovom sastavu da im se pridruže u zalaganju za ove društvene vrednosti koje su, kako navode, ugrađene u Ustav i zakone Republike Srbije i da, u skladu sa njima, zaštite pravo na slobodu izražavanja mišljenja zaposlenih na Univerzitetu i autonomiju Univerziteta i fakulteta da biraju nastavnike u skladu sa propisanim akademskim kriterijumima.

Pismo je potpisalo 236 profesora Beogradskog univerziteta, 276 profesora sa Univerziteta u Novom Sadu i 24 profesora sa Univerziteta u Nišu. Pored njih, potpisani su i naučni sadradnici sa više instituta u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare