Višegradska grupa pozdravlja sporazum Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Vesti 30. jul 202120:3812 komentara
Balkan Open, Vučić Rama Zaev
Izvor: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Zemlje članice Višegradske grupe pozdravljuju sporazume koje su u Skoplju potpisale Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Povezane vesti:

Ministri spoljnih poslova Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, zemalja koje čine Višegradsku grupu, naveli su da veruju da će tako čvrsta saradnja zemalja Zapadnog Balkana doprineti stabilnosti i razvoju regiona, objavio je RTS.

„Zemlje Višegrada i dalje podržavaju ubrzanje procesa proširenja Evropske Unije“, naveli su mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, češki Jakub Kulhanek, slovački Ivan Korčok i poljski ministar Zbignjev Rau.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su u Skoplju tri dokumenta koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim sitaucijama.

Lideri tri zemlje potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu, u okviru inicijative „Mini Šengen“, Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

Novo ime za „Mini Šengen“ je „Otvoreni Balkan“, dogovoreno je u Skoplju.

Komentari

Vaš komentar