Višespratnica u Mišarskoj ulici narasla do trećeg sprata – aktivisti apeluju na vlast da gradnja stane

Vesti 26. nov 202320:58 43 komentara

Gradnjom višespratnica u Mišarskoj ulici na Vračaru, u strogom centru Beograda - stanari okolnih zgrada će ostati bez dnevnog svetla, pešaci bez ulice, a građani bez spomenika kulture sa kraja 19. veka. Luksuzna zgrada Aleksandra Kolareva narasla je do trećeg sprata, za drugu zgradu investitor čeka građevinsku dozvolu. Gradi se protiv propisa i suprotno urbanističkim planovima višeg reda - upozoravaju iz udruženja Naša mesna zajednica i apeluju na gradsku vlast da gradnja stane.

U Mišarskoj 9 firma iz Kraljeva planira izgradnju objekta od gotovo 3.500 kvadrata, visine oko 28 metara – 13 stanova, 2 lokala i 22 parking mesta.

Investitor za to još nije dobio dozvolu jer mu je zahtev za lokacijske uslove odbijen. Ipak, novi zahtev je već predao Sekretarijatu za urbanizam.

„Lokacijski uslovi su preduslov za izdavanje građevinske dozvole. Ni jedno ni drugo ne sme da se izda, jer, ukoliko se bude gradila sedmospratnica koja je planirana, ugroziće spomenik kulture. Blokiraće dnevno svetlo. Može da dođe do potkopavanja temelja zbog izgradnje podzemne garaže i da se spomenik kulture, kuća Bogdana Gavrilovića u broju 11, obruši kao zgrada u Vidovdanskoj“, kaže Sanja Solarević iz organizacije Naša mesna zajednica.

Ulicom dužine samo 120 metara i širine 7,5 metara, neće moći da se prođe od gužve automobila koji se zapute u nove garaže. To pravi problem pešacima, pogotovo đacima koji idu ka Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ili Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Mišarska ulica je zona usporenog saobraćaja. Nema trotoara, ali ovuda deca svakoga dana prolaze na putu do škole. Zbog toga može nastati problem, kada automobili počnu da se slivaju u podzemne garaže.

Bez obzira na to što investitor kod broja 9 nije dobio dozvolu, ista takva višespratnica niče desetak metara dalje, kod broja 3.

Firma fudbalera Aleksandra Kolarova gradi luksuznu zgradu od 7.000 kvadrata visoku 27 metara – lokal u prizemlju, 24 stana i 50 garaža.

Dozvolu je dobio prošle godine, a zgrada je već narasla do trećeg sprata.

„Isto je predviđen veliki broj parking mesta. Zajedno za Mišarsku 3 i Mišarsku 9, ako se obe zgrade izgrade, to će biti preko 70 parking mesta. Isto, pošto je visoka zgrada, blokiraće svetlo u celoj Mišarskoj ulici“, ističe Solarević.

A ni jednoj ni drugoj zgradi nije mesto u zoni bez visokih objekata – poručuju iz udruženja Naša mesna zajednica. Oni su sa stanarima Mišarske pre četiri meseca predali 1.300 potpisa gradskim službama i još jednom apeluju na Privremeni organ Grada Beograda i predsednika tog tela Aleksandra Šapića da gradnja stane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare