Od Belivuka, preko Kokeze, do sudije – ko je stvarna meta u borbi protiv mafije?

Vesti 01. mar 202120:00 > 21:0843 komentara

U nastavku borbe protiv organizovanog kriminala saslušana bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović. Kakva se poruka šalje predsedniku Višeg suda Aleksandru Stepanoviću, koji se odjednom našao u priči oko saslušanja prvog čoveka srpskog fudbala Slaviše Kokeze? I koji je političar, prema analizama istraživačkih novinara, prava meta ovog rata s mafijom?

Drugi put za mesec i po dana policija ispituje nekadašnju državnu sekretarku policije Dijanu Hrkalović. Oba puta puštena je posle četiri sata, koliko i zakon dozvoljava da bude zadržana, ukoliko tužilac ne naredi da bude privedena. Oba puta je odbila poligraf.

POVEZANE VESTI:

Prvi put je pozvana zbog istrage oko prisluškivanja predsednika Srbije Vučića, ovaj put zbog, kako se sumnja, njene veze sa kriminalnim klanovima Veljka Belivuka i Darka Eleza.

Novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević kaže da ga saslušanja Hrkalović ne iznenađuju, s obzirom na njen nekadašnji jak uticaj u MUP-u.

„Da li će Dijana Hrkalović snositi posledice zbog svog rada i već dokazanih veza sa kriminalnim grupama. Ona je jako bitan igrač i jako bitna figura u vladajućoj figuri, tako da bi ona možda bila i jedna od najbitnijih i najvećih žrtva u ovoj takozvanoj borbi protiv korupcije“, smatra Đorđević.

Zbog veza sa kriminalnim klanovima, dan ranije, sa inspektorima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala razgovarao je i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza.

Njegovo odbijanje poligrafskog testiranja, kod Vučića je izazvalo sumnju, ali i kako je rekao novinarima, tugu.

„Ne razumem zašto čovek u kog sam imao poverenja, odbija poligraf, pogotovo zato što mu je rečeno da može da ide na poligraf sa samo jednim pitanjem, ne sa svih deset, iako je ključno pitanje da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije, na koje je odbio da ide na poligraf. Ja u to ne mogu da verujem“, kaže predsednik Srbije.

Vulin ne veruje u istinitost Kokezinih izjava, osim jedne

I dok Vučić ne veruje šta se dešava, Kokezi ne veruje policija.

Naime, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da je policija „izrazila zančajne sumnje kada je u pitanju istinitost odgovora gospodina Kokeze“.

Vulin u sve sumnja, ali veruje, kada mu Kokeza, kako on tvrdi, kaže ko ga je savetovao da se ne testira na detektoru laži.

Vulin: Predsednik Višeg suda, veoma značajna funkcija u našem pravosuđu, odgovara čoveka od toga da pomogne policiji i kaže mu nemoj ići.

Novinarka Pinka: Mene i dalje zanima odakle predsednik suda u ovoj priči, to mi potpuno fascinantno?

Vulin: To je pitanje na koje nam ni gospodin Kokeza nije dao bogzna kakav odgovor, već je rekao da je to dobio kao savet od njega. Onda dolazimo do elementa da sa jedne strane savetujete čoveka da ne ide na poligraf, mnogo ste dobri sa strancima i mislite da to ne ostavlja nikakav utisak, ima ovde već nekoliko slojeva o kojima možemo da razgovaramo.

Poruka u „mafijaškom stilu“

Sumnja i Viši sud, na čijem je čelu Aleksandar Stepanović. U saopštenju za medije pitaju se kako su se samo četiri dana pošto je Evropski parlament zatražio da se reše slučajevi Jovanjica, Krušik, Telekom, koji se vode upravo pred Višim sudom, i to u nepristrasnim postupcima, predsednik i sudije tog suda našli na meti provladinih medija.

„Posebno ističemo današnje navode iz pojedinih medija, u kojima stoji da je na pitanje policijskih službenika zašto ne želi da se podvrgne poligrafskom ispitivanju, predsednik FSS-a odgovorio da ga je to savetovao predsednik Višeg suda u Beogradu, što je apsolutna neistina, budući da predsednik suda ne poznaje imenovanog građanina, pa samim tim nije ni mogao da ga savetuje“, saopšteno je iz Višeg suda.

Ako predsednik suda Stepanović Kokezu ne poznaje, niti savetuje, zašto ga onda ministar policije spominje? Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić kaže: šalje mu poruku.

„To je poruka u mafijaškom stilu, takav stil mogli smo da vidimo u mafijaškim filmovima, recimo Kumu, tu se radi o jednoj poruci koja optužuje predsednika jednog suda, najvećeg u Srbiji, za nekakve radnje, nije jasno šta su, da li se time insinuira da je predsednik Suda ono što naša vlast naziva mafijom, to je jedna insinuacija koja je nedovoljno određena i koja ima smisao da zastraši onoga kome je upućena“, upozorava Rakić Vodinelić.

Sagovornici N1 smatraju da je glavna figura svih ovih istraga zapravo bivši ministar policije Nebojša Stefanović. Istraživački novinari, ranijih godina, dovodili su ga u vezu sa brojnim korupcionaškim aferama, pitaju se šta je presudilo da su ga se njegovi partijski drugovi i istražni organi tek sada setili.

Komentari

Vaš komentar