Viši sud u Zaječaru ukinuo presudu za pretnje novinaru – zbog objave na Fejsbuku

Vesti 15. nov 202219:24 3 komentara

Nekoga bi mogle da zbune poruke koje do javnosti stižu iz dva zaječarska suda - da li se novinaru sme pretiti smrću ili je bitnije kako je i gde ta pretnja upućena. Osnovni sud u Zaječaru je u julu osudio Petra Stojkovića koji je novinaru lista Danas - danima pretio smrću. Četiri meseca kasnije, Viši sud ukida presudu uz obrazloženje da prvostepeni sudija nije dokazao da je Stojanoviću prećeno kao novinaru, iako je sve krenulo objavljivanjem njegovog intervjua na zvaničnoj Fejsbuk strani lista. Napadač je sve vreme na slobodi.

Danima je Zaječarac Petar Stojković pretio novinaru Miljku Stojanoviću pošto se njegov intervju sa izbeglim momkom iz Ukrajine našao na zvaničnoj stranici „Danasa“ na Fejsbuku.

POVEZANE VESTI

„Da će da me unakazi, čak je – što je u toku procesa moj pravni zastupnik i kazao – on je svestan bio da sam ja novinar. Jedan od učesnika ga je i opomenuo da je novinar Stojanović pisao taj tekst. On izričito tu kaže – baš me briga je l’ on novinar ili nije, ako ovo ne obriše zna kako će da završi“, priča Miljko Stojanović, novinar „Danasa“ iz Zaječara.

„To“ što je napadač tražio da novinar obriše je „snimak ekrana“ sa uvredljivim komentarima koje je Stojanović postavio na svoj nalog. Time su, po oceni Višeg zaječarskog suda, gnusne pretnje smrću koje je novinar, potom, danima dobijao u martu – postale možda lične, nije im jasno, pa ukidaju prvostepenu presudu Osnovnog suda i vraćaju sve na početak.

„U meni se javio isti onaj osećaj kao kada su mi pretnje upućene marta meseca. Ne želim opet da prolazim kroz nešto za šta nije imalo potrebe, jer mislim da je u prvostepenoj presudi sve jasno obrazloženo i kazano“, rekao je Stojanović.

U toj, sada ukinutoj presudi, sudija je uvažio novinarovu ugroženost, osudivši Petra Stojkovića, koji mu je pretio, na osam meseci kućnog zatvora i tri godine zabrane prilaska.

N1: Zar nije pretnja smrću jednako pretnja smrću svuda i na svakom mestu?

„Tamo je u jednoj od poruka on napisao da će policija moći da samo dođe da me popiše“, kaže Stojanović.

Jasno – nejasno, važno – nevažno. I tako u krug, do nove presude Osnovnog suda, pa potom žalbe – ponovo Višem sudu, pa njihove nove odluke. U međuvremenu je sve vreme napadač na slobodi, živi 200 metara od novinara koji bi trebalo da neometano, u dobrom zdravlju, bez straha za sebe i porodicu, izveštava javnost iz Zaječara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare