Visković: Situacija na Kosovu zabrinjavajuća, treba slati policiju a ne vojsku

Vesti 09. dec 202213:53 17 komentara
N1

Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže za N1 da mu se čini da je situacija na Kosovu "krajnje zabrinjavajuća" i da ne bi smelo da se dogodi da "situacija izmakne kontroli".

„Meni se čini da je situacija krajnje zabrinjavajuća i da je moguće da se dogode incidenti koji će dovesti do obiljnih posledica. Ne daj Bože da padne krv, kao što narod kaže, mislim da bi posle toga bilo nemoguće kontrolisati dalje situaciju i da bi stvari išle od lošeg na gore“, rekao je u emisiji N1 Studio Live.

Prema njegovim rečima, sada je trenutak za diplomatiju.

POVEZANE VESTI

„Diplomatija može da učini više, i treba da deluje sada kada je činjenica da se na obe strane pokazuje strah od toga šta se može dogoditi. Kada se shvati da je kriza ozbiljna, treba se ponašati odgovorno. Ali, i sa jedne i sa druge strane se pre može čuti ratoborno ponašanje, nego da se gleda kako da se što hitnije situacija smiri. Posle gubitka kontrole, teško je upravljati krizom“, naglasio je Visković.

Komentarišući novu verziju francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja, Visković kaže da dokument nije video.

„Nisam video originalni tekst i ne volim davati komentare o nečemu što nisam video, ali ako je tačno ono što se u medijima pojavilo, to je za Srbiju neprihvatljiv dokument, jer se poziva na prava koja treba Kosovo da dobije, a Srbiji se nudi samo osnivanje Zajednice srpskih opština što je obaveza Kosova po Briselskom sporazumu“, izjavio je.

Prema tom sporazumu, Srbija ne bi dobila ništa, dodao je.

„I ne verujem da bi bilo moguće da bilo koji od pregovarača koji bi nastupao u ime Srbije tako nešto prihvati“, naglasio je sagovornik N1.

A o najavi vraćanja srpske vojske na Kosovo, kaže:

„Mislim da se vraćanje snaga bezbednosti na Kosovo treba da odnosi na policiju, ne na vojsku. O tome treba da odluči komandant Kfora. Ako se želi da se kontroliše situacija na severu, treba da se šalje policija, a ne vojska“.

Kako je rekao, Kfor bi pre prihvatio da dođe policija.

Na pitanje šta može da očekuje Srbija u ovakvim globalnim okolnostima, Visković kaže – vrlo malo.

I ponavlja – misli da niko od srpskih političara nije spreman da plati visoku političku cenu kada bi prihvatio ponuđene uslove u vezi s Kosovom.

„Na žalost, bojim se da vrlo malo možemo da očekujemo… Ali, nemoguće da neko ko nudi kao kompromisno rešenje, nudi Srbiji nešto što je ona već dobila Briselskim sporazumom i što bi trebalo da se realizuje u praksi. To je neshvatljivo, da nudite kao nagradu nešto što smo već dobili“, kaže.

Visković smatra i da je odnos međunarodne zajednice prema Srbiji direktno u vezi sa stavom Srbije o ratu u Ukrajini.

„Mislim da je to neposredna posledice toga, jedna vrsta demonstracije – šta možemo da vam uradimo ako se i dalje budete inatili. Mislim da je to više nego jasna opomena. Naravno, nije lako to izvesti, ali da se s naše strane mora ozbiljno razmotriti šta ćemo dalje i koje će biti posledice toga“, kazao je Visković i podsetio na izjavu Vučića da „kada troškovi postanu veći od koristi, moraćemo da promenimo stav“.

Pogledajte uključenje u emisiju N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare