Visoki Dečani: Evropa da posveti pažnju srušenim crkvama i grobljima i na Kosovu

Vesti 12. mar 202209:01 3 komentara
KoSSev

Manastir Visoki Dečani izrazio je nadu da je došao trenutak da medjunarodna zajednica posveti pažnju sudbini desetina srpskih pravoslavnih crkava i nadgrobnih spomenika koji su uništeni na Kosovu.

Visoki Dečani su na Tviteru objavili navode poslaničke grupe Evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu o satelitskim snimcima uništenih jermenskih crkava u regionu Nagorno Karabaha i upitali da li će sada uništene srpske crkve na Kosovu dobiti zasluženu pažnju.

„Nadajmo se da će se pažnja posvetiti sudbini desetina srpskih pravoslavnih crkava i nadgrobnih spomenika koje su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. i dolaska medjunarodnih mirovnih snaga. Sada se suočavamo s očiglednom kampanjom poricanja našeg identiteta i istorije“, poručili su iz Visokih Dečana.

Kako su iz manastira dodali u narednoj objavi, na Kosovu je uništeno 150 srpskih pravoslavnih crkava.

„Posle rata 1999. na Kosovu 150 srpskih pravoslavnih crkava su nekažnjeno srušili kosovski ekstremisti uprkos medjunarodnom vojnom prisustvu i samo neke su popravljene dok mnoge još uvek leže u ruševinama 22 godine kasnije. Dokle će ovaj vandalizam biti prekriven ćutanjem“, upitali su iz dečanskog manastira.

U objavi se takodje dodaje da se na Kosovu vodi kampanja negiranja Srpske pravoslavne crkve, njenih zakonskih i imovinskih prava, istorije i identiteta, navodima da su to etnički albanske crkve, i da se opravdano može postaviti pitanje zašto su Albanci rušili crkve koje smatraju svojim, preneo je portal Kosovo-onlajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare