Visoki Dečani: Kosovske institucije nastavljaju s terorisanjem manastira

Vesti 31. maj 202210:47 0 komentara
KoSSev

Nesprovođenje odluke Ustavnog suda o vraćanju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, i ignorisanje sporazuma o izgradnji zaobilaznog puta za Crnu Goru, pokazuje nespremnost kosovskih institucija da poštuju sopstvene pravne norme, saopštilo je monaško bratstvo tog manastira.

Uz podsećanje da je prošlo šest godina od odluke Ustavnog suda Кosova kojom se potvrđuje manastirska imovina, ali i da su u novembru 2020. godine dogovor o zaobilaznom putu za Crnu Goru van specijalne zaštićene zone potpisali predstavnici EU, OEBS, SPC, Kfora, dva ministra kosovske vlade i gradonačelnik Dečana, bratstvo manastira upozorava da se ni jedna, ni druga odluka ne poštuju, te da to predstavlja bezakonje na Kosovu.

Povezane vesti

„Ovakav nečastan odnos najbolje pokazuje nespremnost kosovskih institucija da poštuju sopstvene pravne norme i osnovne verske slobode SPC, čime se nastavlja terorisanje manastira Visoki Dečani koji je od kraja rata četri puta oružano napadan granatama albanskih ekstremista, zbog čega je pod stalnom zaštitom Кfora. Za sve ovo vreme u centru grada nema ni adekvatne oznake gde je put za manastir“, navodi se u saopštenju ovog manastira.

U saopštenju koje su preneli prištinski mediji, naglašava se da se ovaj srednjovekovni manastir koji se nalazi na Uneskovoj listi kulturnog blaga, više ne nalazi na mapi Google.

Međutim, dodaje se da je i pored toga manastir Dečani „najposećeniji istorijski i kulturni spomenik na Кosovu i Metohiji kao i ostali srpski pravoslavni manastiri“.

„Cela ova situacija pokazuje potrebu posebne dodatne zaštite srpske pravoslavne baštine od otvorenog pravnog bezakonja prištinskih vlasti na КiM, etničke i verske diskriminacije koja se sprovodi na svim nivoima i koja je sada najintenzivnija u poslednje 23 godine nakon oružanog konflikta na КiM“, saopšteno je iz manastira.

Dodaje se da su ove poruke prenete i svim međunarodnim predstavnicima koji su poslednjih dana posetili manastir, ali i svojim prisustvom dali podršku njegovoj zaštiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!