Visoki Dečani: Potrebno da vojnici KFOR-a štite manastir

Vesti 21. jul 202221:57 1 komentar
N1

Manastir Visoki Dečani saopštio je da je potrebno da vojnici KFOR-a i dalje čuvaju taj manastir, zbog, kako navode, napada albanskih ekstremista.

Visoki Dečani reagovali su na navode ministra kulture privremenih prištinskih institucija Hajrula Čekua koji je izjavio da Dečanima ne treba zaštita KFOR-a, prenosi RTS.

„Ipak treba nakon četiri oružana napada kos/albanskih ekstremista, ISIS grafita na našim zidovima i hapšenja naoružane grupe pred našom kapijom 2016. Kosovska vlada nastavlja sa nepoštovanjem zakona i sudskih odluka“, navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

KFOR zaštita je, dodaje se u saopštenju, potrebna zbog „opšte političke, pravne i bezbednosne nestabilnosti za naš narod na KiM jer se kosovkse vlasti ponašaju kao da je ovo čisto etnička albanska teritorija“.

„Manastir Dečani i SPC su izloženi stalnom negiranju našeg identiteta, prava uz medijski govor mržnje. SPC na KIM ostaje rešena da očuva svoj identitet, tradiciju, imovinska prava i verske slobode. Dok god smo ugroženi na KiM (što priznaju izveštaji Unesko, Evropa Nostra i druge međunarodne organizacije) potrebna nam je posebna institucionalna zaštita i bezbednosna zaštita KFOR-a“, kaže se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare