Visoki Dečani: Provala i krađa u konaku crkve u Velikoj Hoči

Vesti 08. apr 202320:57 14 komentara
Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Manastir Visoki Dečani saopštio je da su nepoznate osobe provalile u konak crkve Svetog Jovana na ulazu u selu Velika Hoča.

Navode da se provala dogodila u noći između 7. i 8. aprila, da je ispremetan inventar, odneti kablovi i isečene elektro-instalacije.

Provala i krađa su prijavljeni Kosovskoj policiji, koja je danas izvršila uviđaj, naveli su iz Visokih Dečana.

O krađi i provali oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je ocenila da je u pitanju nedopustiv i zabrinjavajuć napad.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju

„Napad je onespokojio, kako preostale Srbe koji žive u ovoj srpskoj enklavi, tako i bratiju manastira. Posebno zabrinjava da je do napada došlo uoči velikog pravoslavnog praznika Lazareve subote i pokazuje da počinioci nemaju nikakvog poštovanja prema srpskim svetinjama i praznicima Srpske pravoslavne crkve“, navodi kancelarija.

„Svoje nepoštovanje i mržnju prema svetinjama SPC vlast u Prištini pokazuje i izraženim antisrpskim stavovima kojim podstiče ovakve napade. Кancelarija za Кosovo i Metohiju zahteva da počinioci budu pronađeni i adekvatno sankcionisani, kako se ovakvi zabrinjavajući događaji ne bi ponovili“, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije očekuju da se poveća pozornost međunarodnih snaga bezbednosti i misija na Кosovu i Metohiji kada je u pitanju bezbednost srpskih svetinja uoči Vaskrsa, „jer nas iskustvo uči da se one nalaze na udaru ekstremista i huligana uoči velikih pravoslavnih praznika“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare