Vjosa Osmani: Vučić odgovoran za zaustavljanje autobusa sa građanima Kosova

Vesti 17. apr 202417:47 17 komentara
Miguel MEDINA / AFP

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoran za zaustavljanje autobusa sa putnicima sa Kosova, na graničnim prelazima sa Srbijom, dok je premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio da je zaustavljanje kosovskih državljana na graničnim prelazima Srbije "grubo kršenje ljudskih prava".

Osmani smatra da se Srbija sveti građanima Kosova zbog ishoda glasanjau Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (SE).

„Srbija uzvraća po građanima Kosova, dan posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini SE, držanjem talaca na graničnim prelazima, zastrašivanjem, oduzimanjem dokumenata i oduzimanjem hrane“, napisala je ona na platformi „Iks „(X).

Kako je istakla, „za ovo je odgovoran jedan čovek- Vučić“.

Predsednica Kosova je pozvala međunarodne partnere na brzu akciju.

Kurti: Zaustavljanje grubo kršenje ljudksih prava

„Dan nakon što se u Parlamentarnoj skupštini (Saveta Evrope) glasalo u korist Kosova za članstvo u SE, Srbija uzvraća po kosovskim civilima“, napisao je Kurti na mreži „Iks“ (X).

Kako je naveo, od jutros je više od 300 građana Kosova, uključujući decu, zaustavljeno na granici, „bez hrane i lekova“.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da je o blokadi autobusa i vozila sa građanima Kosova na graničnim prelazima u Srbiji obavestilo zemlje velike petorke (Kvinte) i institucije Evropske unije.

To ministarstvo je u saopštenju izrazilo očekivanje da će ta situacija uskoro biti okončana.

Navelo je da su, pored prelaza sa Hrvatskom i Mađarskom, vozila i građani zadržani i na prelazu Bela zemlja, između Kosova i Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova ponovilo je apel građanima da ne treba da prolaze kroz Srbiju, jer je postupak Srbije okarakterisan „kao osveta posle neuspeha lobiranja protiv glasanja u Parlamentarnoj skupštini SE za članstvo Kosova“.

Istovremeno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je objavilo da su navodi o zadržavanju autobusa „neosnovani“ i da policija „nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu“ sa teritorije Kosova.

„U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbednosne provere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu“, naveli su iz MUP Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare