VJT između saopštenja i demantija: Ako nisu saopštili, šta je onda demantovano

Vesti 29. mar 202319:20 1 komentar

Ko je šta saopštio, a ko šta demantovao? Više od mesec dana od premeštanja tužiteljke Bojane Savović i posledičnog sklanjanja sa predmeta korupcije u EPS-u, Više Javno tužilaštvo priznalo je da nema nikakve dokaze da je sama Savović premeštaj tražila. A onda su demantovali da su tako nešto uopšte saopštavali. Ako nisu, šta je onda tužiteljka Savović pre mesec dana demantovala? Pa, saopštenje Višeg javnog tužilaštva.

U odgovoru Višeg javnog tužilaštva Transparentnosti Srbija, po zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ispostavilo se ono što je tužiteljka Bojana Savović tvrdila od samog početka – ona nikda nije tražila da bude premeštena iz odeljenja za suzbiljanje korupcije

„Pisali smo i žalbu povereniku, obratili smo se direktno i višem javnom tužiocu i onda je stigao delimičan odgvor da nema, da VJT ne poseduje nikakav dokument koji se tiče zahtevanog premeštaja“, rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

No čim je Transparentnost objavila odgovor, Više javno tužilaštvo saopštilo je da ta institicija u stvari nikada nije ni tvdila da je Savović premeštaj tražila, već da se to tako interpretira u javnosti.

Nikada nije saopštila? Mediji, međusobno vrlo različiti, objavili su 23. februara pozivajući se na saopštenje VJT:

„Tačno je da je Savović redovnom izmenom rasporeda, a po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal“, piše u saopštenju VJT od 23. marta.

Tačno je i da ovo saopštenje ne može da se nađe na sajtu Višeg Javnog tužilaštva jer tamo nije ni objavljeno, već je novinarima prosleđeno preko vajber grupe za medije. Ni novo saopštenje koje ovo demantuje nije na sajtu već je stiglo mejlom.

„Oni su sada uhvaćeni u sopstvenim lažima i sopstvenim manipulacijama. Meni se čini da su se oni potpuno pogubili. Zato što oni ništa od onoga što govore ne uspevaju da dokažu“, kaže advokat Jovan Rajić.

I dok je Transparentnost Srbija i dobila neki odgovor, a onda demanti, organizatori protesta podrške tužuteljkama od Državnog veća tužilaca nisu dobili nikakav odgvor na inicijativu za razrešenje republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić.

„Oni su inkriminisani najviše iznutra onim što o njima govore njihove kolege. Mi smo podneli incijativu za razrešenje, međutim od tada nema nikakvih informacija kada bi mogla da bude zakazana sednica DVT“, kaže advokat Rajić.

Transparentnost Srbija još čeka drugi deo odgovora na svoje upite koji se tiču promena i premeštaja zamenika tužioca u Višem javnom tužilaštvu za prošlu i ovu godinu.

Umesto toga upućeni su na sajt gde može da se vidi faktičko stanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare