VJT naložio formiranje predmeta zbog izjave novinara Srđana Škora o Danilu Vučiću

Vesti 08. jul 202407:52 > 14:21 248 komentara
N1

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Prvom osnovnom javnom tužilštvu da formira predmet i ispita da li u navodima S.Š. ima elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, izvršenog na štetu predsednika Republike Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Kako je Tanjugu rečeno u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, naloženo je da se pribavi snimak emisije emitovane na televiziji KTV u kojoj je S.Š. u subotu izneo sporne navode u vezi sa predsednikom i njegovim sinom, kao i da se preduzmu druge odgovarajuće radnje u cilju davanja ocene da li u tim navodima ima elemenata krivičnog dela.

Pomenuta emisija zrenjaninske televizije KTV snimljena je u studiju koji se nalazi na opštini Palilula.

Novinar Srđan Škoro je u emisiji KTV rekao da bi Danilo Vučić, kako bi dao doprinos Srbiji, trebalo o svom trošku i bez obezbeđenja da ode u Majdanpek i na Kosovo i Metohijiu, ali i u rudnik litijuma da bi pokazao da taj metal nije štetan.

Ministar zapretio sankcijama i KTV-u

N1

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je da „najoštrije osuđuje zastrašujuće i morbidne stavove“ novinara Srđana Škora, koji je, prema njegovim rečima, „pozvao na javni linč“ Danila Vučića.“

S tim u vezi, Ministarstvo pozdravlja blagovremenu reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa ovim zabrinjavajućim slučajem, a samo će bez odlaganja pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti“, saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi i da je „emitovanjem apsolutno neprimerenih i neprihvatljivih stavova Srđana Škora u programu KTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja utvrđen Zakonom o javnom informisanju i medijima“, a posebno članovi kojima se zabranjuje govor mržnje i koji štite dostojanstvo ličnosti.

„Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) očekuje da se sva sredstva javnog informisanja pridržavaju odredaba relevantnog zakona, kao i elementarnih profesionalnih i etičkih normi koje ne dopuštaju govor mržnje, a posebno onaj uperen protivu dece“, navodi se u saopštenju.

„Nastavak takvih aktivnosti biće bez odlaganja sankcionisan“

INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Ministarstvo je pozvalo „pojedina sredstva javnog informisanja koja u dužem vremenskom periodu sa jasnom namerom i punom svešću, u kontinuitetu i sistematično, šire govor mržnje u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, pri tome sprovodeći njihovu dehumanizaciju što za svoju neposrednu posledicu ima ugrožavanje njihove fizičke bezbednosti, da bez odlaganja obustave takve postupke koji su u potpunoj suprotnosti sa propisima“.

„Eventualni nastavak takvih nedozvoljenih aktivnosti biće bez odlaganja sankcionisan na propisima predviđen način“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je najavilo da će „svako buduće kršenje navedenog zakona biti razlog za još odlučnije delovanje i pokretanje odgovarajućih zakonskih, odnosno sudskih postupaka, i pozvalo sva sredstva javnog informisanja „da u potpunosti poštuju odredbe relevantnog zakona, kao i da se suzdrže od upotrebe govora mržnje, narušavanja dostojanstva ličnosti i diskriminacije“.

Dačić: Pretnja i poziv Škora na ubistvo Danila Vučića zločin za koji mora da se odgovara

Ivica Dačić
Tanjug/ Sava Radovanović

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je opravdavanje pretnji porodici predsednika Aleksandra Vučića isto zločin, kao i pretnja i poziv Srđana Škora na ubistvo Danila Vučića, te da je potpuno opravdano što je tužilaštvo formiralo predmet tim povodom.

„Opravdavanje pretnji porodici predsednika Aleksandra Vučića koje dolazi od različitih opozicionih grupacija i pojedinaca poput Đilasove partije je isto zločin, kao i pretnja i poziv Srđana Škora na ubistvo Danila Vučića“, kazao je Dačić.

Dodao je da se to ne bi tolerisalo ni u jednoj zemlji na svetu.

„Naprotiv, bilo bi ne samo strogo sankcionisano, već bi takvi pojedinci i partije naišli na osudu cele javnosti i bili bi praktično izopšteni iz političkog života“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, potpuno je opravdano što je tužilaštvo formiralo predmet tim povodom. To je krivično delo za koje mora da se odgovara,” izjavio je Dačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare