VJT Zrenjanin: Istraga povodom slučaja indijskih radnika sa gradilišta Linglonga

Vesti 01. feb 202416:45 9 komentara
linglong blurovani radnici indija n1
N1

Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu podnelo je zahtev Policijskoj upravi u tom gradu za prikupljanje informacija i zahtev Inspektoratu rada za vršenje inspekcijskog nadzora, a posle prijave organizacije za borbu protiv trgovine ljudima i eksploatacije "Astra" u vezi slučaja 11 indijskih radnika angažovanih na gradilištu fabrike Linglong, saznaje N1.

„Astra“ je prijavu, zbog sumnje na trgovinu ljudima u cilju radne eksploatacije, poslala na adrese deset nadležnih institucija, a VJT u Zrenjaninu je saopštilo da su istog dana kada su zaprimili prijavu održali sastanak sa predstavnicima PU Zrenjanin, predstavnicima Inspektorata rada iz Zrenjanina I predstavnicima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda, radi dogovora oko preuzimanja daljih radnji.

“Tom prilikom, policijski službenici su izvestili prisutne da su povodom napisa u medijima u vezi sa predmetnim događajem već izvršili određene provere, a da su dalje provere u toku, nakon čijeg okončanja će biti donete adekvatne odluke”, navodi se u odgovoru VJT na pitanja N1.

Podsetimo, indijski radnici su saslušani u sredu u policijskoj upravi Zrenjanin, a u njihovim iskazima u koje je N1 imala uvid navode da su preko kompanije “China Energy Engineering Group” bili angažovani na gradilištu fabrike Linglong, da su radili bez adekvatne opreme, da su živeli u neadekvatnim uslovima, kao I da su im oduzeti pasoši.

Posle saslušanja koje je trajalo 5 sati, radnici su policiji prijavili da su ih napali menadžeri iz kompanije Linglong. Prema njihovim rečima, kineski menadžeri došli su u barake u kojima su smešteni sa namerom da ih nateraju da odmah napuste Zrenjanin, bez isplaćenih zaostalih zarada.

Kada su to odbili, kineski menadžeri su fizički napali Indijce, a jednom radniku u Urgentnom centru u Zrenjaninu konstatovane su lakše telesne povrede.

Komapnija Linglong u sredu je saoštila da “ne zapošljava niti je ikada zapošljavala radnike iz Indije” kao I da su ugovor sa kompanijom “CEEC”, preko koje su ranije bili angažovani I radnici iz Vijetnama, raskinuli septembra 2022-e godine.

N1 je ranije prenela snimke indijskih radnika na gradilištu Linglonga, njihove propusnice sa fotografijama I imenima za ulazak na gradilište, kao I delove njihovih ugovora sa kompanijom “CEEC”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare