Vlada „evo, samo što nije“ oterala Rio Tinto, „Kreni-promeni“ poziva na protest

Vesti 18. jan 202219:13 > 19:3527 komentara

Vlada Srbije i dalje nije povukla spornu Uredbu o prostornom planu, a premijerka Srbije i dalje ponavlja da je blizu toga. Kaže da se nije čula sa predsednikom i da nema potrebe da se više govori o Studiji procene uticaja na životnu sredinu. Rio Tinto u svom saopštenju poručuje da su dinamiku poslova u Srbiji usporili, a organizacija Kreni-promeni najavljuje protest za 20. januar ispred Predsedništva, jer se narodna inicijativa koju su podneli, zagubila u Skupštini Srbije.

Rio Tinto i dalje trese Srbiju dok se vlast na kraju mandata odjednom bavi zelenom agendom koja bi trebalo da unapredi životnu sredinu. Premijerka Ana Brnabić je i dalje samo blizu da poništi sve dogovore sa Rio Tintom.

POVEZANE VESTI:

„Oni ne mogu da uđu u izradu Studije za životnu sredinu bez rešenja o eksplotacionom polju recimo“, navela je premijerka, a na pitanje N1 ko bi izradio tu studiju, odgovorila je: „Oni ili neko koga oni angažuju.“

Zbog toga što nisu dobili rešenje za eksplotaciono polje, Rio Sava saopštava da će komercijalna proizvodnja litijuma biti najranije 2027. umesto kako je najavljeno 2026.

„Rio Tinto ostaje posvećen razvoju Projekta ‘Jadar’ i prepoznaje da u daljem napredovanju projekta moramo slušati i poštovati stavove svih zainteresovanih strana“, poručuje se u saopštenju te kompanije.

Danas „jako moderno u Srbiji biti protiv priče o litijumu“, ocenjuje ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Ovo nije priča o Rio Tinutu, ovo je priča o litijumu. Mislim da kao država treba da znamo taj uticaj sa novim tehnologijama, ali mi smo Vlada, građani su rekli šta su rekli, i mi ćemo postupiti tako“, najavila je Mihajlović.

Verbalno napadnuti aktivisti „Kreni-promeni“

A, ispred Skupštine Srbije susreli su se građani koji bi kroz institucije da se bore protiv eksploatacije litijuma i oni koji tvrde da su institucija. Naime, aktivisti inicijative „Kreni-promeni“ i njen predsednik Savo Manojlović verbalno su napadnuti.

kreni promeni incident
N1

Ta organizacija podnela je narodnu inicijativu za povlačenje prostornog plana i zabranu eksplotacije litijuma u Srbiji, ali inicijativa se u Skupštini zagubila.

„Očigledno se radi o administrativnoj opstrukciji, a sada smo videli fizičke napade gde se sprečavamo da slobodno govorimo, i upravo zbog toga, u četvrtak u 19 časova dolazimo da pokažemo da ova Narodna skupština nije skupština kakvu Beograd i Srbija zaslužuju“, poručio je Manojlović.

Premijerka ne želi da precizira šta je potpisano sa Rio Tintom

Dok odlučuje da li će prekinuti saradnju sa Rio Tintom premijerka Ana Brnabić ponavlja da Srpska napredna stranka nije dovela tu kompaniju ali i dalje ne želeći da precizira koji dogovori su potpisani sa Rio Tintom upravo za vreme vladavine SNS-a

Brnabić: Zašto nas pitate šta se promenilo, pitajte njih?

N1: Zato što ste vi menjali Zakon.

Brnabić: Oni su ih doveli i menjali zakone.

N1: Vi ste ga menjali 2011. i 2015, pa vas pitam šta ste promenili?

Brnabić: Kada su oni već imali stečena prava.

N1: Koliko je puta Antić stavio potpis na neki od dogovora sa Rio Tintom?

Brnabić: Kada su imali već stečena prava data od strane onih koji maltretiraju građane Srbije svake subote. Ti koji su doveli Rio Tinto, tim istim ni jedno

pitanje niste postavili.

N1: Da li je istina da je Aleksandar Antić stavio potpis na dokumenta sa Rio Tintom više od 10 puta?

Brnabić: Mislim da smo odgovorili na sva pitanja.

Komentari

Vaš komentar