Vlada i prosvetni sindikati potpisali protokol kojim se predviđa i povećanje plata zaposlenima

Vesti 12. okt 202317:26 9 komentara
Vlada Srbije

Premijerka Ana Brnabić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i reprezentativni sindikati - Sindikat radnika u prosveti Srbije, GSPRS Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije - potpisali su danas Protokol radi rešavanja materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u prosveti, saopštila je vlada.

Kako se dodaje, protokol je rezultat dosadašnjeg dijaloga i ima za cilj potvrdu nastavka saradnje na ostvarenju zajedničkog cilja, a to je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači sa prosečnom platom u Republici Srbiji do 1. januara 2025. godine.

Povezane vesti

U protokolu su navedeni, između ostalog, dosadašnji napori Vlade Republike Srbije da je plata zaposlenima u prosveti u januaru ove godine povećana za 12,5 odsto, u septembru za 5,5 odsto kao i da je predlogom budžeta planirano povećanje plata zaposlenima u prosveti u iznosu od 10 odsto od januara 2024. godine. Ova kumulativna uvećanja iznose 31 odsto za period januar 2023 – januar 2024. godine.

Pored planiranog povećanja plate zaposlenima u prosveti od januara 2024. godine od 10 odsto, Vlada Republike Srbije će izvršiti izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i povećati uvećanje koeficijenta nastavniku – odeljenjskom starešini sa četiri odsto na sedam odsto, navodi se.

Time će, kako su saopštili reprezentativni sindikati, početna plata odeljenskog starešine biti 92.749 dinara, dok će nastavnik sa 20 godina staža i odeljenskim starešinstvom imati 99.863 dinara.

Dodaje se, takođe, da je u periodu od januara 2020. do septembra 2023. godine u stalni radni odnos prevedeno 18.000 zaposlenih koji su radili u statusu na određeno, kao i da je od septembra ove godine povećan broj zaposlenih u školama na poslovima stručnih saradnika, sekretara, šefova računovodstva i drugih poslova.

Reprezentativni sindikati su saopštili da su potpisanim protokolom verifikovali dogovore postignute pregovorima od decembra 2022. godine.

Navodi se i da je protokolom predviđen zajednički rad na smanjenju administracije u školama.

Sindikati su već dostavili konkretne predloge u tom smislu, a do marta 2024. će aktivnosti biti završene i obavezujuće Protokolom.

„Izmena Uredbe o koeficijentima za tehničko osoblje u obrazovnim ustanovama ne odnosi se na sve u sistemu (visoko obrazovanje) i nije rešila odnos najjednostavnijeg rada od odgovornih poslova i nosioca delatnosti. Protokolom se Vlada obavezuje da će u saradnji sa sindikatima izvršiti izmene koeficijenata u 2024. godini. Zakonom o finansiranju visokog obrazovanja mora se dati mogućnost realne i održive finansijske politike visokoškolskih ustanova, kako bi se sprečio odliv mladih stručnjaka, asistenata i doktora nauka iz zemlje“, ukazuje se u saopštenju sindikata.

Dodaju da se vlada, u kom god sazivu bude postojala, obavezala da će u narednoj godini biti vanrednih povećanja za prosvetu, a u cilju da nastavnik početnik ima platu jednaku prosečnoj plati u Republici Srbiji i obavezuje se na izmene zakonskih rešenja za smanjenje administracije u školama.

Sindikati su pre dva dana odlučili da prihvate predlog vlade, odnosno protokol koji je vlada ponudila, i da odustanu od štrajka najavljenog za 16. oktobar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare