Odluka Vlade Kosova o preregistraciji srpskih tablica, ličnim dokumentima…

Vesti 29. jun 202218:55 > 22:06 47 komentara
N1

Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo. Kurtijeva vlada je na sastanku u sredu odlučila da primeni istu meru kao i zvanični Beograd, koji ne prihvata lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamenjuje identifikaciona dokumenta.

Vladin kabinet je usvojio odluku prema kojoj se svakom licu koje putuje iz Srbije na Kosovo sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na graničnom prelazu da se opremi obrazcem koji privremeno zamenjuje upotrebu lične karte.

Povezane vesti:

Kosovska vlada je takođe usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa registarskim oznakama RKS za sva vozila sa registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, kao i rešenje za prelazak granice.

Odluka koju je kosovska Vlada usvojila omogućava da vlasnici vozila sa registarskim oznakama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“ , „DA“ ili „ĐA“ od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. godine, radi omogućavanja registracije vozila sa RKS registarskim oznakama. Prema ovoj odluci, registracija će početi 1. avgusta 2022.godine i trajaće do 31. septembra 2022. Odluka ima neponavljajući karakter po isteku roka važenja.

Odlukom se kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova obavezuje da preduzme sve neophodne radnje i mere u cilju sprovođenja ovog procesa.

Takođe, prema odluci, vozila sa srpskim registarskim oznakama koja prelaze granice i koja nameravaju da se kreću na teritoriji Kosova moraju imati nalepnicu postavljenu u delu za simbole i državne nazive od 1. avgusta 2022.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je kosovska vlada današnjom odlukom uredila ulazak na Kosovo za građane koji imaju lična dokumenta koja je izdala vlast u Srbiji, kao i automobile srpskih registarskih oznaka.

„Svakoj osobi koja se pojavi za prelazak državne granice s ličnim identifikacionim dokumentom koji izdaju vlasti Srbije na graničnim prelazima biće obezbeđen deklaracioni list koji privremeno zamenjuje korišćenje tog dokumenta“, naveo je Kurti na Fejsbuku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare