Vlada nabavlja luksuzne garniture za vile koje koriste Brnabić i Vučić

Vesti 02. dec 202118:50 > 19:32 49 komentara
Petar Lazović

U pojedine vile koje koriste najviši državni funkcioneri, među kojima su i Ana Brnabić i Tomislav Nikolić, uskoro će stići dve nove baštenske garniture sa LED rasvetom, a u zgradu Vlade stilske konferencijske stolice. U sklopu ove nabavke koja je vredna 2,3 miliona dinara ili oko 20.000 evra, predviđena je i kupovina četiri uređaja za sterilizaciju i prečišćavanje vazduha, koji bi, između ostalog, trebalo da sterilišu virus kovid 19, pišu novine Nova.

U dokumentaciji koja je objavljena na portalu javnih nabavki ne navodi se gde će konkretno biti isporučen novi baštenski nameštaj. Piše da je reč o nabavci dva kompleta baštenskih garnitura za rezidencijalne i reprezentativne objekte.

Prema Uredbi o nepokretnostima za reprezentativne potrebe, takav objekat je luksuzna vila u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75 u kojoj živi Ana Brnabić, vila “Mir”, gde se primaju strani zvaničnici, kao i ona u Tolstojevoj 2a, koji za službene potrebe koristi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ti objekti imaju status rezidencijalnih, prenosi Nova.rs.

Sa druge strane, reprezentativni objekat je vila u Užičkoj 23 koju već devet godina koristi bivši predsednik Tomislav Nikolić, ali i Klub poslanika i vila u Botićevoj 8.

Gde će tačno biti isporučene nove baštenske garniture Nova je pitala naručioca – Vladinu Upravu za zajedničke poslove republičkih organa, ali još nisu dobili odgovor.

U Odluci o dodeli ugovora od 22. novembra piše da je taj posao nabavke tog nameštaja dobila firma RSR Beograd, sa adresom u Grockoj. To preduzeće bilo je i jedino koje je dostavilo ponudu, a vrednost ovog posla sa PDV-om iznosi 2.328.000 dinara, navodi Nova.

U pratećoj dokumentaciji navodi se da se nabavljaju dva “baštenska ratan seta Karezza sa LED rasvetom” – trosed i dve fotelje, kao i dva “baštenska klub stola ratan Karezza”.

Uređaj za prečišćavanje vazduha i sterilizaciju kovida 19

U sklopu ove nabavke, u državne vile trebalo bi da stignu i četiri uređaja za prečišćavanje i sterilizaciju vazduha. Kako se navodi u stavkama koje dobavljač treba da ispuni, neophodno je da ti uređaji sterilišu klice i viruse, uz napomenu da sterilišu i kovid – 19, ali i pneumokoke, salmonelu, E-koli, pseudomonas i druge koji se filtiraju pomoću hepa filtera.

Kako piše u dokumentaciji, ti uređaji “hvataju različite klice i viruse u vazduhu ispuštanjem prečišćenog vazduha i bezopasnih plazma jona”.

Izvesno je da se ukupno 36 stilskih stolica nabavlja za Vladu Srbije.

U dokumentaciji objavljenoj na portalu javnih nabavki piše da je reč o dva tipa konferencijiskih stolica, koji su napravljeni od različitih materijala, među kojima su javorov i bukov masiv. Reč je o tapaciranim stolicama, koje su presvučene prirodnom kožom zelene boje.

Luksuzni escajg, porcelanske šolje, papuče za bazen…

Država i inače ne štedi kada je reč o opremanju državnih vila i drugih objekata. Primera radi, 2019. godine je za potrebe vila Mir i Bokeljka, kao i za Klub poslanika i zgradu Vlade Srbije nabavljeno više stotina komada escajga, stolnjaka i drugog „sitnog inventara“ u vrednosti od 11,2 miliona dinara.

Ugovor o nabavci inventara potpisan je sa firmama Fimas i Icofin iz Beograda, a predvideo je nabavku, između ostalog, „360 plitkih i dubokih tanjira od luksuznog i skupocenog Rosental porcelana, 948 komada raznog escajga, 810 komada čaša, 646 stolnjaka, nadstolnjaka, salveta od damasta, desetine peškira, posteljina, bade mantila“.

BIRN je pisao i da se među sitnim inventarom našlo i 610 kompleta porcelanskih šoljica za espreso, 880 za crnu kafu, 1.066 za kapućino, 714 za čaj, 1.143 uglavnom porcelanske činije raznih veličina, a potraživane su ženske i muške papuče ‘za bazen, saunu, tursko kupatilo – plastične, Nike ili odgovarajuće’, dekorativne korpe za peškire i prljav veš…

Za razliku od takvih ugovora, koji se mogu naći na portalu javnih nabavki, do danas nismo saznali koliko je građane Srbije koštalo renoviranje vile u kojoj je do smrti živela Jovanka Broz. U tu sada luksuznu vilu uselila se premijerka Ana Brnabić nakon što je po drugi put izabrana za predsednicu Vlade.

Iako su u dva navrata, a prvi put još u avgustu, te podatke tražili od Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, odgovori im do danas nisu stigli, navodi Nova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare