Da li Vlada sprema katanac za Savet za borbu protiv korupcije?

Vesti 19. avg 202120:02 > 21:3323 komentara

Da li je Savet za borbu protiv korupcije pred gašenjem? Podaci pokazuju da za poslednjih nekoliko godina, Vlada Srbije - koja rukovodi tim telom, nije imenovala nijednog novog člana koji je Savet predložio. Stručnjaci upozoravaju i da ne razmatra izveštaje o korupciji. Poznavaoci prilika kažu da je to jasan signal - da ministri koji sede u Nemanjinoj 11 imaju za cilj da stave katanac na vrata Saveta.

Savet za borbu protiv korupcije, godinama radi u „krnjem“ sastavu. Jer, iako se, Vlada Srbije, 2001. kada je telo i osnovala obavezala da će ga činiti 13 članova, ta brojka od 2012. nije dostignuta. Ukupno ih je šest. Podaci pokazuju i da za poslednjih devet godina Vlada nove članove nije imenovala na predlog Saveta, što potvrđuje i potpredsednik tela Miroslav Milićević.

„Poslednja dva člana Saveta su imenovana 2017. i to na predlog Ministarstva pravde, a ne na predlog članova Saveta, što je prekršaj pravilnika koji je sama Vlada prihvatila. Od 2012. godine, Savet za borbu protiv korupcije, na osnovu svog poslovnika o radu, dostavlja Vladi odluku o predlogu za imenovanja novih članova na osnovu koje je potrebno da Vlada donese rešenje o njihovom imenovanju. Nažalost, Savet nikada nije dobio od Vlade povratnu informaciju da li su dostavljeni predlozi razmatrani, a novi članovi koje je predložio Savet, nikada nisu prihvaćeni“, kaže Milićević.

#related-news_0

To što lista članova nije produžena, ne treba da čudi, kaže Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI). Upozorava i da tu problemima nije kraj.

„Vlada ne razmatra izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije, nema nikakvu komunikaciju sa svojim telom koje je u istoj zgradi gde je premijerka. Mi ovde nemamo samo problem gašenja Saveta, nego imamo problem urušavanja borbe protiv korupcije“, kaže Gavrilović.

U svojim izveštajima, Savet neretko upozorava i koliko je korupcija zavladala među političarima i članovima njihovih porodica. Prošle godine, članica, koja je nedavno preminula – Jelisaveta Vasilić je upozorila da su ona i njene kolege prikupile podatke za koje pojedini paori tvrde da je brat predsednika Srbije Andrej Vučić glavni u kupovini zemljišta u Vojvodini, na šta je tada u emisiji na nacionalnoj frekvenciji reagovala predsednica Vlade.

„Ne znate da li da se smejete ili da plačete, da vama izađe žena koja je član Vladinog saveta za borbu protiv korupcije i iznese ovakve optužbe protiv brata predsednika Republike Srbije“, rekla je na to premijerka Ana Brnabić na TV Pinku 4. oktobra 2020.

A kako se „optužbe“ ne bi iznosile, kabinet premijerke je pre nekoliko meseci, obavestio Savet – da tri člana koje su predložili za proširenje sastava odbijaju, među kojima je i profesor Fakulteta organizacionih nauka Vladimir Obradović.

„To zaista u tom dopisu šefa kabineta premijerke stoji da mi nismo politički podobni, da imamo političke stavove i mišljenja koja se razlikuju od onoga što Vlada zastupa i da kao takvi nismo podobni za Savet. Savet je na aparatima i veštački se održava u životu i samo je pitanje trenutka da li će i kada, ko – ugasiti te aparate, jer on ne obavlja funkciju zbog koje postoji“, navodi Obradović.

Savet za borbu protiv korupcije je na leto prošle godine najavio da će doneti odluku da li je višemilionski ugovor između Vajrles medije Igora Žeželja i državnog Telekoma – koruptivan ili ne. Odluka se i dalje čeka.

Komentari

Vaš komentar